Amfilohije: Opštini Danilovgrad smeta proširenje manastira, ali ne i žičara - Volim Podgoricu

Amfilohije: Opštini Danilovgrad smeta proširenje manastira, ali ne i žičara

Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman manastira Ostrog Amfilohije pozvao je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da hitno poništi postupak izrade i donošenja DUP-a Ostrog-Glava Zete i studije zaštite kulturnih dobara, ukazujući na nezakonitosti na kojima se zasniva ova dokumentacija. 

U dopisu ministarstvu mitropolit je naveo da bi trebalo pokrenuti pravne postupke protiv predsjednika opštine Danilovgrad Branislava Đuranovića i rukovodilaca opštinskih organizacijskih jedinica koje su vodile postupak izrade detaljnih urbanističkih planova i studija, zbog nestručnog rukovođenja izradom ovih dokumenata, piše Dan.

Mitropolija se obratila ministarstvu nakon što su Opština Danilovgrad i Sekretarijat za urbanizam, komunalno-stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine odbili sve njene predloge za proširenje postojećih kapaciteta za izgradnju sabornog hrama, konaka za monahinje i monahe, kao i gostoprimnice za vjernike i goste.

DUP Ostrog-Glava Zete predviđa i gradnju moderne žičare na ovom rejonu, koja bi turiste vodila do Gornjeg manastira, a koja, kako cijene u Opštini, ne bi narušila ambijentalni izgled manastira. S druge strane, kako ukazuje mitropolit, autori studije i DUP-a ukazuju da bi ambijentalnu cjelinu manastira ugrozile crkvene jedinice.

Iz Mitropolije upozoravaju da ovim detaljnim urbanističkim planom nijesu obuhvaćeni neki objekti koji već postoje, upozoravajući da bi njegovim usvajanjem to značilo da će biti porušeni.

“Tražimo da se provjeri licenca pravnih i fizičkih lica za navedene poslove obrađivača studije i DUP-a. Takođe, tražimo odgovornost stručnih i rukovodećih lica Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Ministarstva kulture koja su dala preporuke u ovom slučaju, a zatim usvojili i donijeli pravno i stručno manjkavu studiju i podržali isti takav nacrt DUP-a”, kazao je mitropolit Amfilohije.

On ukazuje da je na osnovu dostupne dokumentacije nesporno utvrđeno da su Opština Danilovgrad i obrađivač plana sprovedenim postupkom izrade studije zaštite kulturnih dobara i DUP-a povrijedili zakon i uputstva organa nadležnog za poslove zaštite kulturnih dobara. Mitropolit je ukazao da je i nakon toga Uprava za zaštitu kulturnih dobara takođe prekršila zakonom predviđeni postupak i prihvatila i donijela studiju zaštite kulturnih dobara.

Mitropolit je u dopisu ministarstvu iznio primjedbe na dosadašnji tok postupka donošenja nacrta DUP-a Ostrog – Glava Zete, na komentare na pojedina planska i zaštitarska rješenja, kao i na propuste u studiji zaštite kulturnih dobara, navodeći da imaju karakter nedobronamjernih. On je istakao dio iz studije u kojem se navodi da je “u razmatranju zahtjeva Mitropolije crnogorsko-primorske za određivanje lokacije za izgradnju sabornog hrama sa krstionicom u zaštićenoj okolini manastirskog kompleksa, utvrđeno da ne postoje uslovi da se u ovoj zoni omogući izgradnja novog vjerskog objekta”.

Na konstataciju iz studije da bi svaka nova građevina toga tipa i veličine, na strmom terenu kakav je područje manastira, u cjelosti narušila dominantni izgled Gornjeg manastira Ostrog, mitropolit je ocijenio da je takva ocjena proizvoljna.

“Područje manastira nema ujednačen nagib terena. Predložena lokacija svakako nije na izrazito strmom terenu. Ono što je važnije jeste da nigdje nema nikakvog dokaza za navedenu tvrdnju niti se može utvrditi da je autor studije ovo pitanje ozbiljno istraživao”, kaže mitropolit.

On smatra očigledim da je studija urađena uzgred, kako bi se, kako je rekao, zadozoljila forma i kompletirala dokumentacija.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com