ZA PRAVE GURMANE: Ledeni irski desert sa crnim pivom i karamelom - Volim Podgoricu

ZA PRAVE GURMANE: Ledeni irski desert sa crnim pivom i karamelom

Sve što ste do sada naučili o desertima zaboravite. Ovaj slatkiš apsolutno zadovoljava sve kriterijume pravog gurmana, a zbog specifične arome piva, nećete moći da prestanete da ga želite.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

 
 Za irski karamel sos:

– 1 šolja šećera
– 5 kašika omekšalog maslaca
– ½ šolje kokosovog mlIJeka (ili slatke pavlake)
– 3 kašike viskija
– Po želji prstohvat solI

 Za Ginis patišpanj:

– 10 kašika neslanog maslaca
– 50 g crne čokolade
– 1 šolja šećera
– 1 kašika espresso kafe
– 100 g čokolade
– 1 kašičiva ekstrakta vanile
– 2 kašike Ginis ili nekog drugog piva
– 2 jaja
– ½ šolje kakaoa
– ½ šolje brašna
– ¼ kašičice morske soli

 Ukusni irski kreamasti sos:

– ¼ šolje kakaoa
– 1/3 šolje smeđeg šećera
– 2/3 slatke pavlake
– 180 g mlIJečne ili crne čokolade
– 2 kašike maslaca
– 1 kašičica ekstrakta vanile

 Irski kokos-krem:

– 1 konzerva (450 g) kokosovog mlIJeka
– 1 kašika šećera u prahu
– 2 kašičice irskog krema

Dodaci:
– Kugla sladoleda
– 8-16 kašika Ginis ili nekog drugog piva
– Nekoliko crvenih višanja

 Priprema:

 Karamel sos:

 NajprIJe pripremite iriski caramel sos i to tako što ćete u većoj šerpi na srednjoj temeparturi rastopiti šećer. Kada dobije finu braonkastu boju, sklonite ga sa ringle i ostavite da se ohladi dva minuta.

Zatim postepeno umiješajte puter i kokosovo mlijeko odnosno pavlaku, viski i so. Dobo promiješajte pa vratite na ringlu i ostavite da se zagrije oko 3 do 4 minuta. Kada se sav šećer otopi, sos je gotov. Sklonite ga sa strane.

Kolačići: 

Pripremite pleh (20 x20 ili 23 x 23) i stavite pek papr na njega. Uključite rernu na 180 stepeni da se dobro zagrije. U većoj posudi pomiješajte puter i narendanu crnu čokoladu. Stavite posudu u mikrotalasnu na oko minut i po i otopite smjesu.

Zatim postepeno dodajte šećer i kafu i mutate sve dok se ne sjedine sastojci. Dodajte vanilu, pivo i jaja i nastavite da miješate. Umješajte i kakao, brašno i ako želite so.

Dodajte oko 100 g narenadane čokolade i sve sipajte u pleh. Preko patišpanja sipajte oko ¼ šolje caramel sosa koji ste napravili. Pecite oko 25 do 30 minuta. Nakon toga izvadite iz rerne kolače, ostavite da se sasvim ohlade, a onda isjecite oko osam ili 16 kockica.

 Ukusni irski kremasti sos:

Pomiješajte kakao prah, smeđi šećer, irski krem, so i pola količine čokolade (oko 90 g). Sve zagrijevajte na srednjoj temperaturi, mješajući sve vrijeme sve dok se čokolada sasvim ne otopi, oko pet minuta.

 Potom sklonite šerpu sa ringle i dodajte ostatak čokolade, maslac i vanilu i nastavite da miješate. Zatim ponovo stavite šerpicu na ringlu i miješajte. Po potrebi ponovo sklonite sa ringle, pa ponovite postupak sve dok ne dobijete fini sos.

Kokos-krem:

Najprije iz konzere odvadite kokosovu vodu koje bi trebalo da bude oko ½ šolje. Iskoristite je za nešto drugo, a kokosovo mlijeko umutite. Dodajte šećer u prahu i irski krem, a potom odložite u frižider kako bi se dobro ohladilo prije upotrebe.

Pripremite tegle ili čaše pa na dno stavite patišpanj tj. kolače, a preko sipajte karamel sos, pa preko krem od kokosa, pa koju kašiku crnog piva, pa zatim kremasti irski sos. Desert možete ukrasiti sladoledom, čokoladom i višnjama.

Uživajte!

(blic.žena)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com