Mještani Smokovca bez vode i telefona: Obećao nam je Svetozar Marović 1997. i kako tada, tako i danas! - Volim Podgoricu

Mještani Smokovca bez vode i telefona: Obećao nam je Svetozar Marović 1997. i kako tada, tako i danas!

Mještani Smokovca, na samo šest kilometara od Podgorice, žive bez vode! I to nije sve. Ovuda ni autobus ne saobraća.

Mo­ra­ča pro­ti­če mje­šta­ni­ma is­pred ku­će, ali su sla­vi­ne su­ve.  Ne­ke ku­će ima­ju bi­stijer­ne, ali zbog njih su im ra­ču­ni za stru­ju astro­nom­ski. Na­ta­li­ja Raj­ko­vić kaže da 44 go­di­ne ži­vi na Smo­kov­cu bez vo­de. Ona is­ti­če da su na ta­kvom mje­stu da sko­ro ni­jed­noj mje­snoj za­jed­ni­ci ne pri­pa­da­ju, a vo­de se da su dio MZ Ro­ga­mi, te se sa­mim tim na njih ni­ko ne okre­će.

Kako piše Dan, Raj­ko­vić se sje­ća da su do­na­ci­ja­ma uče­stvo­va­li u iz­grad­nji pu­te­va, a i da su jed­nom čak 600 ma­ra­ka pla­ti­li vo­du.
– Kad se DPS raz­dvo­jio 1997. go­di­ne obe­ćao na­m je Sve­tozar Ma­ro­vić da će vo­da i te­le­fonske instalacije da se ra­de od mo­sta na Smo­kov­cu do Pri­če­lja. Mi za­do­volj­ni, la­ko­vjer­ni, to smo uze­li zdra­vo za go­to­vo. Po­đe­mo i svi da­mo pa­re za vo­du i te­le­fon. Ne­ko da 400, ne­ko 600, 800, pa i do 1.000 ma­ra­ka, ko­li­ko je ko mo­gao. Kad smo tra­ži­li da se pa­re vra­te jer smo shva­ti­li da od to­ga ne­ma ni­šta re­če­no nam je da su po­tro­še­ne. Vo­da je sti­gla do dijela Ro­ga­me, a oda­tle ni­je išla da­lje jer su re­kli da smo da­le­ko. Pre­ži­vje­li smo i to. Na­kon to­ga naš ro­đak do­veo je vo­du do Ra­sta na svo­ju ru­ku. Za nje­ga je bi­lo pri­ti­ska. Vo­da nam se pri­bli­ži­la na ki­lo­me­tar. Pri­je de­set go­di­na Glav­ni grad je is­ko­pao bu­nar kod ku­će jednog mještanina. Ta­da je re­če­no da je za sve nas. Ka­sni­je se is­po­sta­vi da ne da da spro­vo­di­mo vo­du, jer je na nje­go­vo ima­nje – re­kla je Raj­ko­vić.

Mje­šta­ni Smo­kov­ca pri­je mje­sec da­na obra­tili su se Glav­nom gra­du tra­že­ći da Vo­do­vod i ovo se­lo po­kri­je mre­žom.
– Re­če­no mi je da će po­ve­sti ra­ču­na o na­ma, ali da ne­ma­ju sred­sta­va. Mi ima­mo bi­stijer­nu od 130 ku­bi­ka, ko­ju smo pri­je 20 go­di­na na­pra­vi­li. Vo­da ide pre­ko hi­dro­fo­ra, pa nam stru­ja do­đe 120 eura. Ne bje­ži­mo od to­ga da pla­ća­mo, ali di­vlja na­se­lja ima­ju vo­do­vod a mi ne­ma­mo. Naj­go­re je zi­mi kad nam za­le­di hi­dro­for ili kad ne­ma stru­je, ta­da ne­ma­mo ni vo­du. Na­dam se da će sa­da­šnji gra­do­na­čel­nik da nam se okre­ne. Da­ko bu­de Mi­o­mir Mu­go­ša za­vr­šio te po­slo­ve koji sij­aju po principu – „oko­lo ka­laj unu­tra be­laj”. Da­ko Mi­go poč­ne da rje­ša­va be­la­je – ka­že Raj­ko­vić.

Sta­ro­sje­dilac Ili­ja Raj­ko­vić is­ti­če da ko­ri­ste vo­du sa Mo­ra­če.

– An­ga­žo­va­li su se bi­li Mi­lo i Sve­to oko vodovoda. Tada je is­ko­pan ka­nal i ni­kad je ni­smo do­bi­li. Mo­ra­li smo da ga za­tr­pa­mo. Vo­du do­no­si­mo sa iz­vo­ra Smo­ko­vac. Sad mi je bra­ta­nić na­pra­vio bu­nar i spa­si­li smo se što do­bi­ja­mo po ma­lo vo­de za pi­će. Za pra­nje ko­ri­sti­mo Mo­ra­ču. Naj­go­re je jer ne­ma pri­ti­ska da bi boj­ler ra­dio ili veš ma­ši­na. Si­pa­mo kan­ta­ma vo­du ruč­no da bi ra­di­la. Ima nas 14 u do­ma­ćin­stvu i bez vo­de ni­je la­ko, a ima­mo i di­je­te od dvi­je go­di­ne – is­ti­če Raj­ko­vić.

Če­do­mi­la Mi­la­čić, ka­že da se snab­di­je­va iz Mo­ra­če, a da ne­ko ima bu­nar. Njoj je pet li­ta­ra dnev­no do­volj­no. A.D.

Ne­ma ni auto­bu­sa

Smo­ko­vac ne­ma ni or­ga­ni­zo­van auto­bu­ski pre­voz.
– Ni auto­bus nam ne sa­o­bra­ća ovu­da. Sad će dje­ca da kre­nu u ško­lu u pr­vi raz­red i ne­ma­ju se či­me pre­vo­zi­ti. Mo­ra­će­mo da ih vo­zi­mo sva­ko­dnev­no. Odav­de će lju­di po­če­ti da se se­le jer ne­ma­ju uslo­va za ži­vot – ka­že Na­ta­li­ja Raj­ko­vić.

(Dan)

1 komentar

  1. I discovered your site internet site on yahoo and check a few of your early posts. Continue to keep inside the excellent operate. I just additional encourage RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading far more on your part later on!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com