Skupi lijekovi veliki problem za oboljele od kancera - Volim Podgoricu

Skupi lijekovi veliki problem za oboljele od kancera

Komisija Ministarstva zdravlja mjesečno ima od pet do 20 zahtjeva za odobravanje ljekova koji služe za liječenje oboljelih od kancera, a koji nijesu na osnovnoj listi koja pada na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Svaki zahtjev je slučaj za sebe i traži određenu proceduru koja može da potraje, što unosi paniku kod pacijenta i članova njihovih porodica. Liječenje onkoloških bolesnika i za državu je izazov, budući da se radi o veoma skupim ljekovima, zbog čega se razmišja i o formiranju posebnih fondova koji bi se punili donacijama, taksama…

IlustracijaIdući tragom informacije o problemima sa kojima se susrijeću bolesnici koji se liječe od najtežih bolesti, prateći priču jedne porodice, Pobjeda saznaje da proceduru odobravanja ljekova dodatno zna da iskomplikuje i propisivanje medikamenata koji nijesu na pozitivnoj listi, kao i novih preparata čija efikasnost u liječenju traži dodatne konsultacije. To sve zajedno zna da iskomplikuje ionako složenu proceduru i dodatno produži čekanje na lijek.

Za direktora Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore prof. dr Vladimira Todorovića, neophodno bi bilo da se češće revidira lista ljekova Fonda, odnosno unesu onkološki preparati koji predstavljaju nove opcije liječenja.Doktor Todorović objašnjava kako ide procedura koju treba proći da bi onkološki bolesnik dobio terapiju.”Kada se neki lijek prepiše od strane Konzilijuma za određene lokalizacije tumora (multidisciplinarni) dalja procedura nalaže potpis direktora Kliničkog centra i prosljeđivanje mišljenja Fondu za zdravstveno osiguranje.

Potom slijedi odluka Komisije Fonda, a ukoliko lijek nije na njegovoj listi, onda zasijeda Komisija Ministarstva zdravlja. ukoliko se donese pozitivna odluka onda „Montefarm“ nabavlja konkretni lijek i dostavlja ga apoteci KCCG koja ga prosljeđuje klinici koja je lijek tražila”, objasnio je za Pobjedu dr Todorović.

Zamjenica direktora Agencije za Ijekove i medicinska sredstva koja koordinira Komisijom Ministarstva zdravlja dr Maj da Šahman Zaimović naglašava da se Komisija sastaje prema izraženim potrebama pacijenata i hitnosti predloženih predmeta.”Kada su u pitanju zahtjevi koji čekaju odobravanje nekog citostatika mjesečno ima od petdo 20 predmeta”, kazala je dr Šahman Zaimović.Ona objašnjava da je obaveza Komisije Ministarstva zdravlja da na osnovu mišljenja konzilijuma određene specijalnosti i dostavljene dokumentacije dostavi mišljenje o nabavci određenog lijeka.

“Dokumentacija mora da potvrdi da je lijek propisan u skladu sa kliničkim protokolima za određenu bolest, kao i u skladu sa kliničkim parametrima (laboratorijske analize, radiološka snimanja, biopsije). Treba da pokaže da su iscrpljene sve terapijske mogućnosti upotrebom ljekova koji se nalaze na osnovnoj listi. Neophodno je i pozitivno mišljenje Komisije Fonda o costbenefit analizi, propisanog lijeka, kao i o finansijskim mogućnostima Fonda”, navodi dr Šahman Zaimović.

Lijek se, prema njenim riječima, odobrava i ukoliko se utvrdi da je predloženi medikament iz grupe ljekova namijenjenih grupi rijetkih bolesti, “odnosno da jedino taj lijek može na osnovu SmPC (zvaničnog dokumenta uputstva za ljekara), donijeti poboljšanje teškog patološkog stanja“.

Dr Šahman Zaimović naglašava da ovi ljekovi u većini slučajeva (orphan ljekovi) još nemaju potvrđenu kliničku efikasnost koja bi opravdala njihovu upotrebu kod svakog pacijenta, te i da su vrlo skupi. Ovi ljekovi spadaju u grupu najskupljih koji idu na račun Fonda zdravstva, jer se radi o novim formulama, originatorima gdje još ne postoji generička zamjena. Nabavka se sprovodi za pojedinačne pacijente, pa je samim tim i cijena veća od ljekova koji se nalaze na osnovnoj listi i kada se nabavljaju veće količine ističe koordinator Komisije dr Šahman-Zaimović.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com