Danas počinje Ramazan - Volim Podgoricu

Danas počinje Ramazan

Danas počinje Ramazan, deveti mjesec muslimanskog lunarnog kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana.

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumijeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i tjelesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

Propisano je da nijesu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici.U vrijeme posta vjernici se moraju uzdržavati i od ružnih riječi i djela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja.

Muslimani su, prema nekim izvorima, u početku poštovali jevrejske običaje u pogledu vremena i načina posta.Tokom mjeseca Ramazana život u čitavom islamskom svjijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri.

Za vrijeme ramazanske večeri, poslije posebne molitve – teravije, organizuju se posela – svake večeri kod nekog drugog.Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mjesec.Reis Rifat Fejzić naveo je da je Ramazan, odabrani mjesec u kojem je Alah osvijetlio pravi put.

“U njemu je Stvoritelj najmilostiviji i najbliži svome stvorenju. A post je ćuprija kojom nam dolaze blagodeti ramazana i kojom upućujemo zahvalnost Bogu”, navodi se u Ramazanskoj poruci Rifata Fejzića.Kako je kazao, post je udjeljivanje siromašnima, pomaganje bolesnima, pružanje pravde obespravljenima i prevaga dobra na zlim.

“Post je borba, i to najbolja, jer nas poslanik Muhamed, a.s. uči da je najbolja borba ona u kojoj se čovjek bori protiv svojih prohtjeva i strasti”, poručio je Fejzić.On je rekao da je to borba na koju smo svi pozvani i koja predstoji savremenom čovjeku.

“Sa ovim Alahovim porukama stupamo u Ramazan sa nadom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljme sjutra. Činimo dovu Alahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mjesecu obaspe milošću i oprostom”, poručio je Fejzić, čestitajući vjernicima Ramazan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com