NOBELOVAC U PODGORICI: Ljosa: Slike pretvaram u riječi - Volim Podgoricu

NOBELOVAC U PODGORICI: Ljosa: Slike pretvaram u riječi

Slavni peruanski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost, Mario Vargas Ljosa  gostovao je sinoc u Gradskoj knjižari, u organizaciji izdavačke kuce ,,Nova knjiga”.
Pisac je odgovarao  na pitanja čitalaca  i poštovalaca  njegovog djela.
Najvaznije je, kaže Ljosa, dešifrovati riječi i pretvarati ih u slike dok čitamo.
Za njega pisanje je proces koji se odvija tacno odredjenim tokom,naporan rad i disciplina ,na prvom mjestu.Pocetak pisanja dovodi do dozivljaja u vlastitom iskustvu, potom nesto cuje, vidi, sazna, i ideje prosto same dolaze.
Mašta počinje da čini svoje  i stvaraju se slike.
“U prvim trenucima nikada ne pišem, puštam da se slike  i imaginacija razviju dovoljno, dok pravim putanje glavnih junaka. Pišuci prvu verziju pobjedjujem nesigurnost, i tu počinje prava zabava u pisanju. Najvise piše ujutru, nikada preko noći”, rekao je Ljosa.
Na pitanje kako vidi kulturu i koja je njegova poruka svijetu, Ljosa odgovara :
ljosa1
,,Danas  obrazovanje  nastoji  da kulturu ucini pragmaticnom.Izbacuju se drustvene nauke  i smatraju se beskorisnim.
Kultura nastoji da bude zabavna,povrsna,komercijalna .Nedostaje kriticki duh  i to utice na sistem vrijednosti. Ljudska bića postaju roboti, takav svijet gdje se sve kontrolise, će postati nasa stvarnost”, smatra veliki pisac.
Nakon potpisivanja knjiga, predstavnici  ,,Nove knjige ” potpisali su ugovor  sa Gradom teatrom o zajedničkom izdavanju najnovije knjige Ljosinih dramskih tekstova.

Ljosa će danas boraviti u Budvi gdje će u 21 sat, svečano otvoriti III Mediteranski salon knjige, čime će ujedno biti proglašen otvorenim ovogodišnji festival Grad teatar.

Nakon svečanog otvaranja festivala, biće održano i književno veče Vargasa Ljose, u gradskom parku Budve, u organizaciji IK “Nova knjiga”  iz Podgorice i Grada teatra Budva, na kojem će autor govoriti o svom bogatom književnom stvaralaštvu. U nedjelju, od 11 časova, u hotelu Splendid biće održan simpozijum “Književni plamen Vargasa Ljose”. Simpozijum će okupiti i najistaknutije univerzitetske profesore, poznavaoce hispanoameričke književnosti i tumače Ljosinog djela, iz Crne Gore i regiona.

Nada RAKOVIĆ

(Foto:Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com