INICIJATIVA: Trinaestojulska nagrada za Adžića i Porobića - Volim Podgoricu

INICIJATIVA: Trinaestojulska nagrada za Adžića i Porobića

Crnogorska kulturna mreža zatražila je od ministru kulture Pavlu Goranoviću da u Skupštini Crne Gore inicira izmijenu procedure za dodjelu najvećeg državnog priznanja – Trinajestojulske nagrade, tačnije da se nagrada svake godine obavezno dodjeljuje iz oblasti sporta i privrede.

Iz CKM-a su podsjetili da su do sada su to priznanje samo dobijali glumci, reditelji, književnici  slikari, za postignute rezultate i zasluge prema državi.

“Uz svo dužno poštovanje svih dosadašnjih dobitnika, među kojima je bio određen broj onih koji svojim djelima i radom nijesu zaslužili nagradu, smatramo da i ostalim slojevima društva treba omogućiti dobijanje   ovg veoma važno državno priznanje. Neshvatljivo je da ovu nagradu do sada nijesu dobili  Petar Porobić koji je kao trener donio Crnoj Gori prvu evropsku medalju ili selektor ženske rukometne reprezentacije gospodin Dragan Adzić koji je Crnoj Gori donio olimpijsku medalju, evropsku medalju kao i dvije titule lige šampiona. Takođe, ne treba zaboraviti najtrofenijeg sportskog radnika Crne Gore Predraga Boškovića koji je, bez obzira što je političar, svojim radom u sportu umnogome zaslužan za promociju Crne Gore čime je zaslužio državnu nagradu za svoj rad”, smatraju oni.

U CKM-u tvrde da pored sportista, postoji određen broj privrednika koji svojim radom postižu zapažene rezultate na osnovu kojih bi mogli dobiti nagradu.

“Najveći problem prilikom donošenja odluke o dobitnicima jeste što članove žirija indirektno delegiraju političke partije i one preko njih imaju uticaj na konačnu odluku. To se, nažalost, u praksi pokazalo kao loše, jer je među dosadašnjim dobitnicima bilo i onih koji su 2006. godine radili protiv obnove crnogorske nezavisnosti, i kojima Crna Gora i njen indentitet nijesu u srcu”, navodi se u saopštenju.

Iz CKM-a se nadaju da će Goranović razmotriti njihov prijedlog i predložiti parlamentu inicijativu za izmenu propozicija o dodjeli najznačajnijeg državnog priznanja.

“Ukoliko bude postojala politička volja kod vladajuće koalicije ova inicijativa će biti usvojena i već bi naredne godine, kada obilježavamo veliki jubilej, mogla početi da se primjenjuje”, kažu oni.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com