BEČIĆ: Nisu ispunjene obeveze po pitanju primjene zakona u izbornom procesu - Volim Podgoricu

BEČIĆ: Nisu ispunjene obeveze po pitanju primjene zakona u izbornom procesu

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić uputio je šefu Delegacije EU u Podgorici Mitji Drobniču otvoreno pismo u kome ističe da ni nakon sedam mjeseci od isteka zakonskog roka, nadležni državni organi nijesu izvršili niz značajnih obaveza kako bi se usvojeni Zakon o biračkom spisku i izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika nesmetano i u cjelosti primijenili u izbornom procesu.

Podsjeća da je Skupština Crne Gore usvojila novi Zakon o biračkom spisku i izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika koji su u martu 2014. godine stupili na pravnu snagu. Usvojenim zakonima nadležni državni organi obavezani su da obezbijede njihovu primjenu u izbornom procesu počev od novembra 2014. godine.

“Mislimo prvenstveno na sljedeće: nijesu stvoreni uslovi za elektronsku identifikaciju birača na biračkom mjestu; nijesu ažurirane pojedine evidencije o prebivalištu građana propisane Zakonom o registru prebivališta i boravišta građana, kao jedne od ključnih pretpostavki za tačnost i ažurnost biračkog spiska; nije kadrovski ekipirana stručna služba Državne izborne komisije kako bi ovaj državni organ mogao vršiti izuzetno značajne poslove iz svoje nadležnosti; oko 90.000 birača kojima je u odnosu na poslednje izbore, u biračkom spisku promijenjeno biračko mjesto nije obaviješteno o toj činjenici, a po izjavama predstavnika MUP-a i dalje nemaju namjeru da tu Zakonom o biračkom spisku utvrđenu obavezu izvrše”, kazao je Bečić.

Takođe, dodaje on, Skupština Crne Gore nije izvršila sopstveni zaključak donesen u mjesecu maju 2014. godine i nije obrazovala privremeno skupštinsko radno tijelo za praćenje primjene izbornog zakonodavstva.

“Po našoj ocjeni, ne postoji niti jedan valjani razlog za pravdanje nepostupanja nadležnih državnih organa da se navedene obaveze propisane zakonom izvrše. Posebno zabrinjava činjenica da nadležni državni organi još uvijek nisu upoznali javnost kada će naznačene obaveze biti izvršene”, istakao je Bečić.

On je kazao da je za Demokratsku Crnu Goru pitanje održavanja slobodnih i zakonitih izbora u demokratskom ambijentu jedno od najznačajnijih pitanja za budući demokratski razvoj Crne Gore.

“Dosledna primjena zakona preduslov je za uspješne i zakonite izbore, legitimnost vlasti i sticanje povjerenja građana u izborni proces. Crna Gora na narednim izborima treba da dobije vlast sa punim – nespornim legitimitetom, jer samo takva vlast može obezbijediti vladavinu prava i uvesti Crnu Goru u zajednicu evropskih država. Cijenimo da je prethodno potrebno učiniti, ne samo zbog toga što se sa izvršavanjem naznačenih zakonom propisanih obaveza kasni duže od pola godine, već i zbog toga što u 2016. godini ulazimo u godinu redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora u pojedinim opštinama, a aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori realno nagovještavaju mogućnost da dođe i do prijevremenih izbora”, zaključio je u pismu Bečić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com