Cijene nafte u padu zbog straha od grčkog bankrota - Volim Podgoricu

Cijene nafte u padu zbog straha od grčkog bankrota

Cijene nafte su danas u Aziji pale, prateći kretanje dionica na globalnim berzama, koje su reagovale na mogućnost grčkog bankrota, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 90 centi na 58,73 dolara, dok je nafta tipa “brent” za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 82 centa na 62,44 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao je referendum za 5. jul, na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora, a banke u Grčkoj su juče zatvorene uz kontrole kapitala da bi se spriječio njegov odliv.

U svjetlu grčke krize, očekuje se slabljenje evra, koje bi moglo da dodvede do novog pada cijena nafte, navodi investicioni analitičar singapurske firme “Filip fjučers” Danijel Ang.

Trgovci naftom takođe prate razvoj situacije između Teherana i svjetskih sila i ograničenju iranskog nuklearnog programa i eventualno ukidanje sankcija zapada Teheranu, što bi omogućilo veći izvoz nafte iz Irana, koji ima četvrte po veličini svjetske rezerve nafte, ali čiji je izvoz pao sa više od 2,2 miliona barela dnevno iz 2011. na oko 1,3 miliona barela u svjetlu sankcija.

(Blic)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com