Kako na jednostavan način ublažiti stres - Volim Podgoricu

Kako na jednostavan način ublažiti stres

Rijetko da možete da vidite „pijte više kafe“ na listi tehnika otklanjanja stresa. Ali novo istraživanje predlaže da navika ispijanja kofeina u određenim količinama može da vam pomogne da se smirite u stresnim situacijama.

Studiju su pokrenuli naučnici iz Portugala, Amerike i Brazila, a prema eksperimentima na miševima, može se reći kako reaguje na ljude.

Istraživači su posmatrali efekte kofeina na miševima koji su bili pod različitim tipovima stresa , kao što su hladna kupka i uski kavezi. Tri nedjelje je jednoj grupi miševa dodavan kofein u vodu a drugoj grupi nije.
Rezultati su pokazali da su miševi koji su konzumirali običnu vodu imali promjene na mozgu i u ponašanju koje je priuzrokovao stres. Oni su se pokazali lošije na testu memorije. Miševi koji su konzumirali vodu sa kofeinom nisu pokazali ove promjene. Istraživači nisu sigurni zašto se ovo dogodilo, ali mogu da postave hipotezu da je kofein blokirao određene receptore koji reaguju na stres.
Naučnici već neko vrijeme predpostavljaju da kofein utiče na raspoloženje. Nekoliko studija su našle povezanost između ispijanja kafe i redukovanja rizika od depresije. Drugi su postavili hipotezu da je moguće da sam čin ispijanja kafe utiče na raspoloženje.

Studija kaže da kofein može da utiče na stres i da pomogne da se popravi raspoloženje.

Mora se voditi računa, zato što veliki unos kofeina može da ošteti jetru. Najbolje je ne unositi više od 400 miligrama kofeina dnevno. To je oko četiri šolje kafe.

Imajte na umu da je ovo istraživanje zasnovano na eksperimentima na miševima. Buduće studije će moži da generalizuju rezultate i da prikažu kako kofein utiče na ljude kada su pod stresom.

(Blic Žena)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com