U Nikšiću niče 62 stana za raseljene - Volim Podgoricu

U Nikšiću niče 62 stana za raseljene

Izgradnja dvije zgrade sa 62 stana u nikšićkom Bistričkom naselju, u okviru Regionalnog stambenog programa za raseljene i interno raseljene osobe, realizuje se planiranom dinamikom.

To je ocijenjeno nakon što su gradilište obišli predstavnici Evropske razvojne banke i Savjeta Evrope, ambasade Amerike, Skupštine donatora regionalnog stambenog programa, Vlada partnerskih država, Minstarstva rada i socijalnog staranja i nikšićke lokalne uprave.

Izgradnja je započeta prošlog mjeseca a vrijednost investicije je oko 2,6 miliona eura.

Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović podsjetio je da je za taj projekat Evropska razvojna banka obezbijedila oko dva miliona eura, da je učešće opštine oko 600 hiljada eura, na ime obezbijeđenog placa od oko pet hiljada kvadrata i besplatnnih komunalija.

On je ukazao da se završetak gradnje očekuje za godinu.

“Riječ je o dobrom projektu i očekujemo da će opština u dogovoru sa investitorima ovih objekata realizovati i druge programe”, rekao je Grbović.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević podsjetila je da je Crna Gora bila domaćin sjednice Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa i Skupštine donatora koji su istakli da je crnogorska Vlada veoma posvećena realizaciji tog programa.

Kovačević je kazala da je ponosna koliko je Crna Gora uradila na zbrinjavanju raseljenih i izbjeglih lica i najavila da će se i dalje pružati podrška svima koji su se zatekli u ovoj državi ili su tu morali da dođu.

Ministarka je najavila da će se stambeni objekti za raseljena i interno raseljena lica graditi i u Pljevljima, Beranama, Herceg Novom i Podgorici i istakla da u narednoj godini očekuju dodatna sredstva za neke druge veoma značajne projekte.

“Projekat Doma starih u Nikšiću smo juče kandidovali, kao i rekonstrukciju objekta na Vrelima ribničkim u Podgorici, dok je gradnja stanova u nikšiću počela odlično i nadam se da će izvođač radove završiti i prije roka”, kazala je Kovačević.

U ime Regionalnog stambenog programa, Morten Jung, kazao je da veliki broj partnerskih zemalja i međunarodnih institucija pomaže da se realizuje ovaj projekt, koji se realizuje u okviru Evropske komisije.

“Problem zaostavštine iz prošlosti može se riješiti kroz regionalnu saradnju i partnerstvo u čemu je dobar pokazatelj Nikšić”, rekao je Jung.

Ambasadorka Amerike Margaret Uehara istakla je dobru realizaciju započetog stambenog projekta u Nikšiću i kazala da će se uložiti zajednički napori kako bi krov nad glavom bio obezbiješen za one kojima je to potrebno.

Predstavnici investitora, držve i opštine, nakon gradilišta, posjetili su i potencijale stanare jednog od stanova u izgradnji u bitričkom naselju, porodicu Zorana Videkanića koji su u Nikšić iz BIH izbjegli 1993.godine.

Riječ je o četvoročlanoj porodici koja već 22 godine plaća stanarinu, uz pomoć porodice Zoranove supruge.

Videkanići su kazali da će dobijanjem stana riješiti ne samo stambeno, već i finansijsko pitanje.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com