Planinari iz Nikšića kreću u osvajanje najvišeg vrha Evrope - Volim Podgoricu

Planinari iz Nikšića kreću u osvajanje najvišeg vrha Evrope

Šestočlana ekspedicija Planinarskog društva “Javorak” iz Nikšića krenuće ujutro oko četiri sata sa usponom na najviši vrh Evrope, Elbrus.

Ukoliko im vremenske prilike ne dozvole uspon će pomjeriti za dan kasnije.

Planinari “Javorka” krenuli su prošle sedmice za Kavkaz i već su završili sa aklimatizacionim usponima, penjući se na Čeget (3.440 m) i Prijut (4.600 m).

Temperatura na Kavkazu je 20 stepeni ispod nule, a planinari, koji su smješteni u baznom logoru na 2.000 metara nadmorske visine, se osjećaju dobro.

“Ovo je prvi put da ekipa ’Javorka’ osvaja Elbrus, vrh koji je po čuvenju manje poznat od Mon Blana. Dok je bio SSSR slabo se išlo na Elbrus. Riječ je o ogromnoj, surovoj planini sa dosta niskim temperaturama. Svi imamo iskustva, osvajali smo visočije vrhove i ne bi trebalo da bude nekih problema”, kazao je pred polazak Dragutin Vujović, jedan od šestorke koja bi trebalo da se naredne sedmice popenje na 5.642 metra.

Pored njega članovi tima su Marko i Nikola Blečić, Dušan Vujić, Željko Žugić i Ivan Kalezić.

Elbrus je neaktivni vulkan čija je poslednja erupcija zabilježena još prije 100 godina nove ere.

Tokom cijele godine pokriven je snijegom, na šta asocira i ime koje potiče od persijske riječi elboros što znači sniježna planina. Na Elbrusu, koga su prvi put osvojili Englezi sredinom 18.vijeka, nalaze se 22 glečera čijim topljenjem nastaju tri rijeke – Baksan, Kuban i Malka.

Nekada se smatralo da je sniježna planina “kolijevke čovječanstva”, kako zovu Kavkaz, dostupna samo bogovima.

Legenda kaže da je na Elbrusu Zevs okovao Prometaja, da je do njega stizao i Odisej, kao i da su u toj oblasti živjele Amazonke.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com