Home / ŽIVOT + / Savjeti / Šest trikova kako da se “riješite” dosadnih mrava

Šest trikova kako da se “riješite” dosadnih mrava

Borba sa mravima kod mnogih započinje već u proljeće, a ljeto je godišnje doba kada nam prouzrokuju najveće glavobolje. Donosimo vam šest korisnih savjeta uz pomoć kojih ćete se riješiti ovih malih napasti.

1. Ljepljiva traka
Pohod vojske mrava na vašu kuhinju prvo zaustavite obostrano lepljivom trakom koja obično služi za montiranje i fiksiranje raznih predmeta u kući. Putanju mrava i prostor prema kojem se kreću ‘ogradite’ trakom preko koje kolona jednostavno neće moći da pređe.

2. Borna kiselina
Pomiješajte tri kašike borne kiseline (prodaje se u formi praška) i tri kašike šećera u dva decilitra tople vode. Nakvasite komadiće vate u ovu tečnost i stavite ih na mjesta gdje se skupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina uništiti.

3. Brašno
Mravi ne podnose bijelo pšenično brašno pa ćete ih njime lako odbiti. Pospite brašno po ivicama prostorije u koju dolaze. Kukuruzno brašno je, takođe, dobar izbor u borbi sa mravima. Naime, ovu vrstu brašna mravi će odnijeti nazad u svoj mravinjak i pojesti, ali, pošto ne mogu da ga svare, to će ih ‘potamaniti’.

4. Citrusi
Ne trebaju vam opasni industrijski insekticidi da biste ste se odbranili od mrava, u tome vam mogu pomoći i limun i narandža čije mirise mravi ne vole. Limunovim sokom poprskajte pragove i prozorske daske. U blenderu možete napraviti kašu od narandžine kore i jedne šoljice tople vode pa je polako sipajte u mravinjak.

5. Biber
Mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, ali vi ih iznenadite. Mjesta na kojima se sakupljaju i kojima putuju posipajte biberom jer ćete im tako poslati poruku da u blizini nema šećera.

6. Začini
Mravi, osim šećera, vole da idu i u smjeru mljevene paprike. Odbijte ih od paprike tako što ćete u posudu ili paketić u kojem je čuvate staviti lovorov list. Sličan trik možete primijeniti i na posudama sa šećerom, tako što ćete ga zalijepiti na poklopac. Unutar kuhinjskih ormarića možete staviti i male kesice sa lovorom ili cimetom jer i njihovi mirisi odbijaju mrave.

( Zadovoljna.hr)

Check Also

Evo kako da provjerite da li vam je hakovan Fejsbuk nalog (uputstvo korak po korak)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

2 Komentari

  1. samo oprezeno sa bornom kiselinom , ona nije tako bezbedna kao sto pricaju. Posebna paznja ko ima kucne ljubimce i malu djecu

  2. trikovi su samo trikovi. Ukoliko imate stvarno probleme sa mravima i drugim insektima potrebno je redovno tretiranje hemijskim sredstvima. Samo je to garancija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *