VLAŠKA VJEROVANJA NA JOVANJDAN: Evo kako samo danas da privučete voljenu osobu - Volim Podgoricu

VLAŠKA VJEROVANJA NA JOVANJDAN: Evo kako samo danas da privučete voljenu osobu

Od svježe divlje metvice ubrane na Ivanjdan vlaška mladež pravi vjenčić kroz koji se u dane mladog mjeseca tri puta krišom pogleda željena osoba.

Vlasi vjeruju da bilje ubrano na ovaj praznik ima snažnu iscjeliteljsku i magičnu moć.

Praznik koji danas poznajemo kao Ivanjdan, slavio se još u starom Egiptu, Vavilonu, među Keltima i slovenima.  Baš na taj dan, rosa sa biljaka ima posebnu moć.

Njemci i danas sakupljaju sjeme iz orošene paprati jer vjeruju da će se tako zaštititi od uroka.

Vlasi i Srbi u Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbijedili dobro zdravlje tokom cijele godine.

U skoro svakom selu u Timočkoj krajini na Ivanjdan se organizuju posebna okupljanja za djevojke, gdje ih starije žene podučavaju magijskim trikovima “zlu ne trebalo”.

VJEROVANJA O IVANJSKOM CVIJEĆU: Evo zašto danas treba da pletete IVANJSKE VJENČIĆE i kakvu snagu oni imaju!

Na Ivanjdan se prije izlaska sunca odlazi u berbu poljskog cvijeća od kojeg se plete vijenac i prevlači preko nagog tijela, a kroz njega se, kad god je to moguće, gleda u voljenu osobu – tvrdi Radmila Novaković, poznata vlaška vračara iz okoline Donjeg Milanovca, dodajući da treba pripaziti i na hranu.

Od svježe divlje metvice ubrane na Ivanjdan vlaška mladež pravi vjenčić kroz koji se u dane mladog mjeseca tri puta krišom pogleda željena osoba.

ivanjdan-vracanje

Kažu da se srca nakon toga obavezno spajaju. Odmah iza toga polazi se u berbu cvijeća i to onog najlepšeg od kojeg se pletu vjenčići i kače na vrata da bi se ukućani zaštitili od zlih čini. Ovaj vjenčić može da posluži i kao moćno sredstvo u magijskim ritualima.

U istočnoj Srbiji bilje se bere uglavnom na praznike jer ljudi vjeruju da tada imaju podršku nebesa. Primarijus dr Petar Paunković, koji decenijama istražuje narodnu medicinu u Srbiji, pri Srpskom ljekarskom društvu, zabilježio je i vjerovanje da se kroz vijence od upletene Jovanove trave, na Ivanjdan, provlače i žene koje nemaju djecu.

Potom se kupaju u rijeci da voda odnese urok, zli usud ili bolest. Ukoliko je žena imala nekoliko uzastopnih pobačaja, na dan Svetog Jovana posjećuje osobe koje nose ime Stana ili Stanka.

Ako ih ima više, obilaze svaku kuću, uzimaju strukove trave iz vjenčića i prave svoj vijenac. Sa njim na glavi kupaju se u rijeci i vjeruju da će im sledeća trudnoća uspeti.

Kojim god povodom da su pravljeni, vjenčići od jovanove trave (Melilotus officinalis) sjutradan se kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Vjeruje se da će štititi dom od nesreće tokom cijele naredne godine.

NARODNA VJEROVANJA NA IVANJDAN: Evo šta tačno treba da radite na ovaj sveti dan

(Telegraf.rs / Odlomci iz knjige “Magijski kalendar za crvena slova” Jasne Jojić)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com