Vlada utvrdila Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti - Volim Podgoricu

Vlada utvrdila Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

U sklopu reforme zdravstvenog sistema, Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, utvrdila Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Novi zakon se donosi radi uspostavljanja uslova za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite pod jednakim uslovima svim građanima Crne Gore”, saopšteno je iz Vlade.

Predloženim rješenjima istaknuta je posebna briga za zdravstveno i socijalno osjetljive i ugrožene kategorije stanovništva.

“Poboljšaće se funkcionisanje, efikasnost i kvalitet zdravstvene službe, uz definisanje posebnih programa u oblasti kadrova, mreže zdravstvenih ustanova, tehnologije i medicinskog snabdijevanja. Regulisan je organizovani rad na unapređenju kvaliteta zdravstevne zaštite u skladu sa međunarodnim standardima i propisane mjere sistematske kontrole rada u zdravstvenim ustanovama. Usavršavanjem zdravstvenog sistema, teritorijalni raspored ukupnih zdravstvenih resursa biće ravnomjeran u odnosu na populaciju koju treba da opslužuje. Zdravstvena mreža biće organizovana tako da je građanima uvijek obezbijeđena dostupna zdravstvena zaštita i hitna medicinska pomoć, kao i ostvarivanje i ostalih načela zdarvstvene zaštite”, kazali su u Vladi.

Vlada je donijela i Uredbu o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova.

“Propisanim kriterijumima stvoriće se zdrava konkurencija na farmaceutskom tržištu, kao jedan od načina za obezbjeđivanje sigurnije dostupnosti ljekova pacijentima i efektivnog utroška finansijskih sredstava za nabavku ljekova. Na osnovu urađene analize utvrđeno je da postoje značajne mogućnosti za racionalizaciju što se tiče cijene, ali i kvaliteta ljekova. Uredbom je propisano da se koristi metodologija međunarodnog poređenja cijena, koja je najčešće korišćena metoda u većini zemalja EU za ograničenje cijena ljekova”, objašnjavaju u Vladi.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju koji treba da doprinese efikasnosti stečajnog postupka u pogledu stepena namirenja povjerilaca, dužine trajanja postupka i visine troškova stečajnog postupka.

“Predložene su izmjene u cilju pune zaštite socijalnog statusa zaposlenih, ujednačavanja prakse, kao i zaštite položaja zaposlenih u skladu sa pozitivnim propisima koji regulišu oblast radnih odnosa, u cilju naplate poreskih obaveza u stečajnom postupku”, saopšteno je iz Vlade.

Pored ostalog, Vlada je donijela Nacionalnu strategiju za borbu protiv HIV/AIDS-a od 2015. do 2020. godine, sa Akcionim planom 2015-2016. godina, kao i Strategiju upravljanja otpadom Crne Gore do 2030. godine.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com