Šokantne činjenice o TESLI: Priznao je: Ja nisam autor svojih ideja! - Volim Podgoricu

Šokantne činjenice o TESLI: Priznao je: Ja nisam autor svojih ideja!

Nikola Tesla, Srbin rođen u Hrvatskoj, studirao je u Češkoj, radio u Budimpešti, Parizu, Pragu, Strazburgu, SAD. Kosmopolit. Građanin svijeta – tako je i veliki njegov doprinos čovječanstvu. On je u stvari označio početak globalne elektrifikacije planete. On je bio taj koji je razvio sistem naizmjenične struje, stvorio motore sa visokonaponskim transformatorima, na kojim počiva cio industrijski svijet. Zahvaljujući njemu, osvijetljeni su naši domovi, sela, gradovi. Tesla je pravi tvorac radia, a ne Markoni i Popov, koji su iskoristili njegov rad i patent.

Tesla je stvorio prvi mehanizam sa daljinskim upravljanjem, otkrio princip robotike i motora na solarnu energiju, rengenski aparat, brojač električne energije, automobilski brzinomjer, fluorescentne sijalice, električni sat, uredaje za elektroterapiju – nabrajati možemo i dalje i dalje…oko hiljadu pronalazaka iz raznih oblasti nauke i tehnike.

Rad mnogih naučnika zastari već za vrijeme njihovog života, zbog brzog razvoja nauke i tehnologije. Tesla je bio rijedak primjer naučnika čiji rad je živio u tri vijeka. Na kraju on je vlasnik ideje elektronskog mikroskopa i lasera, televizije i mobilnog telefona, Interneta i mnogih drugih stvari, koje su postale stvarnost tek u naše vrijeme.

Dvije osnovne ideje vodilje su bile kod ovog velikog naučnika: dobiti jeftinu el. energiju i prenositi je na bilo koju udaljenost bez provodnika.

“Naš svijet je uronjen u ogromni okean energije mi letimo beskonačnim prostorom nevjerovatnom brzinom. Sve se vrti uokolo, sve je u pokretu – sve je energija.” Sebi je postavio ambiciozan zadatak – da pronađe način dobijanja ove energije.” Zatim dobijajući je iz nepresušnih izvora, čovječanstvo će džinovskim koracima krenuti naprijed.”

Milijarder JP Morgan daje naučniku novac za toranj radio-komunikaciju preko Atlantika. U stvari, Tesla ima tajni mnogo ambiciozniji plan. Namjerava da izgradi pet takvih tornjeva, koji bi trebali da obezbijede bežičnu vezu širom svijeta.

“Kada se završi projekat, poslovni čovjek će moći da diktira instrukcije iz Njujorka, i one će se odmah pojaviti u njegovoj kancelariji u Londonu ili negdje drugo. On može sa svog radnog mjesta da poziva bilo koji telefon na svijetu. Mali instrument ne veći od sata, će omogućiti njegovom vlasniku komunikaciju bilo gdje: na moru ili na kopnu, muziku ili poeziju, govore: političkog lidera, velikog naučnika ili propovedi sveštenika, koji se nalaze na velikoj udaljenosti. Isto tako, može se prenijeti bilo koja slika, simbol, crtež ili tekst. ”
U stvari Tesla je planirao prototip današnjeg Interneta.

Mnoge njegove ideje i konstrukcije su toliko ispred vremena da za života naučnika nijesu mogle biti realizovane, jer nije bilo odgovarajuće tehnologije. Ovo su samo neke od njih: radio-kontrolisani torpeda, leteći aparati, reaktivni avioni, letilice vertikalnog uzlijetanja, vozila na vazdušnom jastučetu (hovercraft) i još mnogi drugi. Rad Nikole Tesle, naravno bio je interesantan vojsci. Od samog početka svog rada, on je uvijek bio u žiži interesovanja, kako armija raznih država, tako i specijalnih službi.

Glavna stvar kojom je Tesla šokirao savremenike je ogroman broj originalnih ideja, koje je Tesla generisao sa neobjašnjivom lakoćom. I konačno, šokantno priznanje naučnika: “Nijesam ja autor ovih ideja”.

tesla1

On je bio obično dijete, ništa posebno. Sve se promijenilo preko noći, kada mu je poginuo voljeni brat. Taj strašni udarac, bukvalno je promijenio Nikolin život. Počele su nepodnošIjive noćne more. Snagom volje, dječak je počeo da zamjenjuje strašne slike, drugim slikama. Ispočetka, to su bile slike svijeta, u kojem je živio. Ali u nekom trenutku na svoje iznenađenje on je počeo da izlazi van poznate stvarnosti.

“Tako je počelo moje mentalno putovanje. U početku, slabo, a onda sam sve bolje vidio, nova mjesta, gradove, zemlje. Živio sam tamo, upoznavao Ijude, stekao prijatelje. Teško je vjerovati, ali oni su mi isto tako dragi kao i moja porodica i isto toliko stvarni. ”

Evo šta je napisao naučnik o svom prvom iskustvu “izmijenjenog stanja svijesti”:

“Borio sam sa ovim problemom nekoliko godina. To je bilo pitanje života i smrti. Znao sam da ću umrijeti ako ga ne riješim. Moj um je bio zategnut do krajnjih granica, i u nekom trenutku nezamislivo se dogodilo – čuo sam kucanje sata tri sobe dalje od mene, slijetanje muve na sto, tup udarac ponavljao se u mojim ušima, u mraku sam imao osetljivost slijepih miševa i bio u mogućnosti da pronađem predmet zahvaljujući posebnim trncima u čelu. Sunčevi zraci, tako su pritiskali moj mozak da sam skoro pao u nesvijest. Prolazeći u daljini kočija je potresla moje tijelo i iznenada sam vidio bljesak, kao minijaturno sunce. I u jednom magnovenju istine otkrio sam sebe. To je bilo stanje apsolutne sreće. Misli su išle beskrajnim tokom, a ja sam jedva uspijevao da ih fiksiram. ”

Takva stanja s vremena na vrijeme doživljavaju mnogi stvaraoci. Dešavaju se po pravilu spontano neočekivano, kao kod Tesle prvi put. Ali Tesla je kasnije naučio da uđe u takvo stanje kad god je htio. On je tvrdio da je može u bilo kom trenutku, u potpunosti da isključi svoj mozak od spoljašnjeg svijeta i u tom stanju dolazi mu unutrašnje viđenje. Na taj način je Tesla dovodio svoje konstrukcije do savršenstva.

“Ne trebaju mi modeli, crteži, eksperimenti. Kada se rađaju moje ideje, ja počinjem da gradim u mašti uređaje, mijenjam konstrukciju, usavršavam i uključujem. I meni je potpuno svejedno sprovode li se ispitivanja instrumenta u mojoj glavi ili u laboratoriji rezultati će biti identični. Za 20 godina nijesam imao ni jedan izuzetak. ”

Ulazeći na taj način, u izmijenjeno stanje svijesti, on je mogao da primi informacije koje nijesu dostupne. To mu je omogućavalo, prije svega da otkrije neobične pojave, stvari. I da gleda na svijet iz druge perspektive u odnosu na posmatranje običnih Ijudi. A zahvaljujući tome što je lako prelazio u normalno stanje svijesti, on je sve to mogao da fiksira i prenese Ijudima.

Neobjašnjivi izvor Teslinog znanja još uvijek je nepoznata i neistražena pojava. Riječi: “genijalna intuicija”, “prosvetljenje” – apsolutno ništa ne objašnjavaju. Odakle je on crpio svoje ideje?

“Moj mozak je samo prijemnik. U svemiru postoji neko jezgro iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nijesam prodro u tajne ovog jezgra, ali znam da ono postoji. ”
I Tesla je znao da se poveže sa ovim izvorom, crpeći otuda neophodne informacije.
“Velika misterija našeg postojanja tek treba da se otkrije, može se pokazati da čak i smrt nije kraj. ”
“Bio sam dva bloka od kuće, gde je ležala moja bolesna majka. I odjednom sam vidio oblak sa anđeoskim likom. Jedan od njih, postepeno je dobijao crte moje majke. Iznenadnim uvidom shvatio sam da je upravo umrla. I to je bila istina. ”

Tesla je vjerovao da smrću čovjeka njegova duhovna suština ne umire, i sa njom je moguće uspostaviti kontakt.

“Nema sumnje da Tesla vlada duhovnošću višeg reda” – rekao je za naučnika čuveni indijski filozof Vivikananda. Posjećujući često laboratoriju pronalazača on je rekao: “Tesla se odnosi prema električnoj energiji, kao prema živom biću, razgovara sa njom i naređuje joj. “.

Tesla je bio uvjeren da  sve u svemiru, od galaksije do elektrona ima svijest. Da je Kosmos jedan razumni živi organizam. Tesla je smatrao da je Svemir – integralni organizam, koji se sastoji od više djelova koji su slični, ali se razlikuju po različitoj frekvenciji vibracije. Svaki dio je paralelni svijet. Ulazeći u rezonancu sa frekvencijom nekog drugog svijeta, mi kao da otvaramo prozor u taj paralelni svijet. Tako se može putovati Kosmosom.

Ovo zvuči fantastično i za nas, a ne Teslinim savremenicima.

“Koliko Ijudi me je zvalo fantazerom, rugajući se mojim idejama, naš zabludjeli kratkovidi svijet. Sudiće nam vrijeme. ”
“Moj projekat je isuviše ispred vremena u kojem se pojavio. ”

Tesla je otkazao dalje eksperimente u Vordenklifu i uništio podatake, koji otkrivaju suštinu otkrića. Dokument koji govori o direktnoj umiješanosti Tesle u tunguskom događaju takođe nije nađena a samim tim i pitanje njegove “krivice” ostaje otvoreno. Ostaju tajne, u velikoj mjeri, i u kasnijim aktivnostima genijalnog pronalazača. Jasno je još samo jedno – jača od naučnikove ambicije, je njegova ogromna odgovornost.

Tesla nije služio određenoj zemlji. Njega je interesovala sudbina čovječanstva. Shvatajući sebe kao dio organizma Univerzuma, Tesla je često ponavljao: ” Dejstvo čak i malih bića dovodi do promjena u cijelom Svemiru. ”

Procjenjujući svoje mjesto u ovom svijetu genije koji je posjedovao nevjerovatnu tehnološku moć, jednom je rekao: “Ja bih mogao da rascijepim Zemlju, ali nikad to neću uraditi. Moj glavni cilj je bio da ukažem na nove pojave i da širim ideje koje će postati polazne tačke za nova istraživanja. ”

Nikola Tesla – nije čudo, i nije glasnik drugih svjetova. On je jedan od nas – čovjek, koji nas ponovo i ponovo dovodi do vječnog pitanja: Ko smo? Odakle? Zašto? Koje su naše mogućnosti?

(iz filma Nikola Tesla – Gospodar svijeta)

“Hranio sam golubove, na hiljade njih, već godinama. Hiljade njih, ko bi ih sve zapamtio. Međutim, bio je jedan golub, divna ptica, bijele boje sa svjetloplavim pjegama na krilima: on je bio nešto posebno. Bila je to ženka. Mogao sam je prepoznati bilo gdje. I ona je mene mogla da pronađe na svakom mjestu. Trebalo je samo da pomislim na nju, da je pozovem i ona bi doletjela. Ja sam je razumio i ona je razumjela mene. Volio sam tu golubicu.

A onda, jedne noći dok sam u mraku ležao na krevetu, i kao obično rešavao neke probleme, uletjela je kroz otvoren prozor i sletjela na moj sto. Znao sam da sam joj potreban, htela je da mi saopšti nešto važno, pa sam ustao i otišao do nje.
Gledao sam je i znao da želi da mi kaže – da će umrijeti. A onda, kad sam to shvatio, vidio sam svijetlo iz njenih očiju – snažan snop svjetlosti. Da, bila je to stvarna svjetlost, snažna, blistava, zaslepljujuća svjetlost.

Kada je moja golubica umrla, nešto je nestalo iz mog života. Do tada sam bio sasvim siguran da ću završiti sve svoje zamisli, iako sam imao ambiciozan program, ali kad je golubice nestalo znao sam da je moje životno djelo okončano.”

(iz filma Nikola Tesla – Zraci smrti)
Svi smo mi jedno 

“Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti! ”
“Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.”
“Čvrsto verujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvek u srazmeri sa radom i žrtvama.” “29 poslednjih dana u mesecu je najteže. ”
“Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentriåemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći. Majka me je učila da tražim istinu u Bibliji.”
“Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je u neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.”
“Seme biljke morа pаsti nа pogodno tlo, i trebа gа zаlivаti, negovаti i čekаti dа iznikne i olistа. Tаko je i sа svаkim čovekom ili bićem koje imа ljudsko obličje.”
“Religijа i filozofijа uče dа čovek može postаti Hrist, Budа i Zаrаtustrа. Ono zа čime jа trаgаm luđe je, veće i nemogućnije. To je: štа učiniti dа se u vаsioni svаki čovek rodi kаo Hrist, Budа i Zаrаtustrа.”
“U vаsioni i u prirodi postoji viši morаl; nаučnik trebа njegа dа sledi. Što se tiče ljudskog morаlа, svа istorijа bi se moglа svesti nа dve reči: Krv i Zlаto.I sаmo krv teče i zlаto sjа! ” “Usmerite sve vitаlne i duhovne energije nа delo. Otudа i očišćenje od mnogih stvаri i potrebа koje imа čovek. Jа time ništа nisаm izgubio, već sаmo dobio. Toliko sаm dobio dа sаm se rаdovаo svаkom svom dаnu i noći. Zаpišite – Nikolа Teslа je bio srećаn čovek.”
“Život je ritаm koji se morа spoznаti. Jа osećаm tаj ritаm i uprаvljаm se po njemu i prepuštаm mu se. On je vrlo zаhvаlаn i dаo mi je znаnjа kojа imаm. Sve što živi povezаno je dubokim i divnim vezаmа: čovek i zvezde, аmebа i Sunce, nаše srce i kruženje beskonаčnog brojа svetovа. Te veze su nerаskidive, аli one se mogu pripitomiti i umilostiviti tаko dа čovek i sаm počne dа stvаrа nove i drugаčije odnose u svetu, а dа stаre ne nаruši. Znаnje dolаzi iz vаsione; nаš vid je njegov nаjsаvršeniji prijemnik. Imаmo dvа okа: zemаljsko i duhovno. Trebа nаstojаti dа onа postаnu jedno oko. Univerzum je živ u svim svojim mаnifestаcijаmа, poput kаkve misleće životinje. Kаmen je misаono i osećаjno biće, kаo što su to biljke, zver i čovek. Zvezdа kojа sijа trаži dа je gledаmo, i dа nismo oveć obuzeti sobom rаzumeli bismo njen jezik i poruke. Svoje disаnje, oči i uši čovek morа usklаditi sа disаnjem, očimа i ušimа univerzumа.”
“Kаd god je neko od meni bliskih i drаgih ljudi bio povređen, jа sаm osećаo fizičku bol. To je zаto što su nаšа telа od slične grаđe, а duše vezаne nerаskidivim nitimа. Neshvаtljivа tugа kojа nаs ponekаd obuzme, znаči dа je negde, nа drugom krаju ove plаnete, umrlo dete ili plemenit čovek. Celа vаsionа je u izvesnim periodimа bolesnа, od sаme sebe i od nаs. Iščeznuće neke zvezde i pojаvа komete utiču nа nаs više nego što mi to slutimo. Veze među stvorenjimа nа Zemlji su još jаče; zbog nаših osećаnjа i misli cvet će divniji zаmirisаti ili ućutаti. Te istine iznovа morаmo učiti dа bismo se izlečili. Lek je u nаšem srcu i isto tаko, u srcu životinje koju nаzivаmo- vаsionom.”
“Veliki je čovjek onaj koji svojim umnim darovima i sposobnostima natkrije ostale ljude, koji kao što pčela prikuplja med, prikuplja znanje i otkriva nove istine, ali sve to kruniše ljubavlju prema čovječanstvu, da mu pomogne da što prije izađe iz bijede, straha, gladi, neznanja, bolesti. Nisu veliki oni koji ponižavaju čovjeka, već oni koji obogaćuju njegovo duhovno nasljedstvo i time pomažu njegovoj sreći.”

Nikola Tesla

Tesla o sebi:

Vama možda nije jasno da sam ja jedan od onog malog broja ljudi koji se pojavljuju sa vremena na vrijeme i koji mjenjaju lice zemlje novim idejama.
Uskratiti mi pomoć koju imam pravo da tražim, vezati mi ruke i dovesti me do bespomoćnosti, predstavlja istoriski zločin.

Nikola Tesla – Gospodar svijeta

Властелин мира: Никола Тесла (2007)
Režija: Vitalij Pravdivcev

Sredinom februara 2007, na TV kanalu “Rusija 1”, prikazan je film “Gospodar svijeta: Nikola Tesla” . Sledećeg dana, upit “Nikola Tesla” na ruskom pretraživaču  “Яндекс – u” popeo se na treće mjesto po popularnosti. Forumi su bili zatrpani zahtjevima za knjigama o Tesli, i uopšte za bilo kakvu informaciju.

 

Nikola Tesla – Zraci smrti  (Луч смерти)  

Film
Sergeja Karpuhina  (2006)

Ova priča, koja mnogima izgleda kao zavjera protiv naučnika počela je sa njegovim dolaskom u Ameriku 1884.g . Ambiciozni elektro inženjer iz daleke Srbije došao je da radi kod velikog Edisona.
On nije došao da osvoji Ameriku praznih ruku. Još tokom studija na politehničkom fakultetu u Gracu smislio je genijalnu Ideju naizmjenične struje…

U Teslinoj smrti kao u njegovom životu do danas je mnogo nejasanog i nerazumljivog..

Nikola Tesla – Tragedija jednog genija  

Voyager – Nikola Tesla – La tragedia di un genio (2008)

Ova priča je posvećena jednom velikom naučniku, zaboravljenom i potisnutom u istoriji, ličnosti nepoznataj široj javnosti. I danas postoje osobe koje ga zovu čovjekom koji je izumio XX vijek. Njegove ime je Nikola Tesla.  On je jedan od najzagonetnijih naučnika prošlog vijeka, fizičar, filozof, izumitelj. Mnogi ga upoređuju  i sa Leonardom da Vinčijem a neki govore da je mogao promjeniti sudbinu cijelog čovječanstava. Mnogi su ga zaboravili, ali srećom ne svi. Zove se Nikola Tesla. Genije koji je izumio XX vijek.

“Čovječanstvo je imalo mogućnost da promjeni svoju sudbinu, ali je obilo. A Bog još uvijek čeka. ”

Nikola Tesla – Tunguska  invazija

Никола Тесла – Тунгусское нашествие (2008)
Režija: Vitalij Pravdivcev

Nova verzija pada Tunguskog meteorita: Nikola Tesla spasio svijet?
Sunčanog jutra 30. juna 1908.godine Na velikom i gotovo ne naseljenom području izmedu Jeniseja i Lene dogodila se eksplozija.
Eksplozija je sravnila  i spalila oko 2 000 kvadratnih kilometara šume, bila je jačine kao  2000 bombi, koja je bačena nad Hirošimom. Tek 19 godina posle eksplozije 1927.g, lenjingradski naučnik, stručnjak za meteorite – Leonid Kulik se uputio u tajgu…

 

Intuicija – Nikola Tesla

“Теория невероятности” – Интуиция: Никола Тесла (2005)

Ispostavilo se da je jedan od najpoznatijih i misterioznijih naučnika prošlog vijeka – Nikola Tesla imao nevjerovatnu intuiciju. Govori se da je zahvaljujući njoj napravio svoja nevjerovatana otkrićea. Danas, naučnici pokušavaju da objasne ovaj fenomen…

 

Nikola Tesla – Čovjek budućnosti

Никола Тесла – Человек из будущего (2005)

Režija Julija Pankosjanova

U rano jutro 13. marta u Njujorku na Petoj aveniji izbio je ogroman požar. Vatra se brzo širila od sprata do sprata. Uz tresak letjelo je staklo u zdanju je nešto eksplodiralo. Okupljeni su gledali i glasno raspravljali o događaju. Iza svega je stajao visoki, crnokosi mladi čovjek i tiho gledao kako plamti građevina u kojoj se nalazila njegova laboratorija. U njoj su bile godinama prikupljene knjige, oprema, rijetki aparati i mnoge druge stvari. Napori vatrogasaca su bili uzaludni, sve je izgorilo. Požar je uništio naučnika. Njegova imovina nije bila osigurana. Sledećeg jutra štampa je pisala:
“Strašni požar na zapadnom Brodveju” “Žalost za cio svijet” “Uzrok požara je podmetanje”.
Požar je uništio laboratoriju poznatog naučnika, palikuća je bio Edison. Mladi naučnik je javno rekao da Edison nije sposoban za takav nepošten čin. Već sledećeg dana posle požara on je počeo da radi. Nevjerovatno, ali naučnik je sačuvao sve svoje deseto godišnje zapise u memoriji  i ponovo, bez crteža izgradio kompleksne uređaje.
Ime ovog mladog čovjeka je Nikola Tesla…

 

Nikola Tesla – Gospodar munja (2010)

Повелитель молний. Никола Тесла (2010)
Režija : Vitalij Skorodumov

Jedni su ga smatrali velikim naučnikom, drugi – talentovanim avanturistom ali svi su vjerovali da je u mogućnosti da prouzrokuje zemljotres, svijetlo nad Atlantikom i pad Tunguskog meteorita. Nikola Tesla – genije koji je bio ispred svog vremena…

Noćno družene za prijatelje koje je Nikola Tesla organizovao u svojoj laboratoriji dugo potom je prepričavao cio grad. Jedne takve večeri gosti su zamrli od užasa i divljenja. U početku, naučnik propušta kroz svoje tijelo napon od 300 hiljada volti zatim oko njega izbija sjaj od koronarnog pražnjenja, sa njegovih prstiju svijetle male munje, na kraju naučnik stavlja u svoj dlan električnu sijalicu i ona se momentalno pali uključuje se osvjetljenje, gledaoci narušavaju tišinu burnim aplauzom. Živ i nepovrijeđen Tesla se osmjehuje gostima.
Za Ijude koji su ga vidjeli, to je zaista bio spektakl, jednostavno nijesu mogli vjerovati svojim očima mislili su da tamo nema čovjeka ili je u njega ušao đavo, tako su mislili vjernici, ili su prosto mislili da je to poslednji eksperiment u njegovom životu…

Nikola Tesla – Gospodar munja (2010) Повелитель молний. Никола Тесла (2010) Režija : Vitalij Skorodumov Jedni su ga smatrali velikim naučnikom, drugi – talentovanim avanturistom ali svi su vjerovali da je u mogućnosti da prouzrokuje zemljotres, svijetlo nad Atlantikom i pad Tunguskog meteorita. Nikola Tesla – genije koji je bio ispred svog vremena… Noćno družene za prijatelje koje je Nikola Tesla organizovao u svojoj laboratoriji dugo potom je prepričavao cio grad. Jedne takve večeri gosti su zamrli od užasa i divljenja. U početku, naučnik propušta kroz svoje tijelo napon od 300 hiljada volti zatim oko njega izbija sjaj od koronarnog pražnjenja, sa njegovih prstiju svijetle male munje, na kraju naučnik stavlja u svoj dlan električnu sijalicu i ona se momentalno pali uključuje se osvjetljenje, gledaoci narušavaju tišinu burnim aplauzom. Živ i nepovrijeđen Tesla se osmjehuje gostima. Za Ijude koji su ga vidjeli, to je zaista bio spektakl, jednostavno nijesu mogli vjerovati svojim očima mislili su da tamo nema čovjeka ili je u njega ušao đavo, tako su mislili vjernici, ili su prosto mislili da je to poslednji eksperiment u njegovom životu…

https://www.youtube.com/watch?v=T_tyHcAanf4

Rezonantni jednoprovodni električni sistem (RJES)

Ruski naučnici su napravili pravu revoluciju u fizici, stvorili su rezonantni jednožični (jednoprovodni) sistem za prenos el. energije (RJES) drugim riječima, el. energija se prenosi jednom linijom. Kako je to moguće?

Prvi koji je otkrio prenos el. energije jednim provodnikom bio je poznati fizičar i inženjer pronalazač – Nikola Tesla, koji je stvarao na pelazu XIX u XX vijek. Njegove eksperimente pokušali su da ponove naučnici širom svijeta. Međutim, praktično razraditi i patentirati taj način prenosa energije, uspio je samo, prije više decenija, ruski naučnik. Prvi patent za jednoprovodni sistem prenosa el. energije, ruski naučnici su patentirali još 1985. god. Sada, po riječima stručnjaka, njihov sistem je razrađen i potpuno spreman za upotrebu.

Ovaj linijski elektro prenos nema zakona po kom radi, jer Omovi zakoni koji su poznati svim studentima fizike, ovdje ne rade. Provodna linija, to jest provodnik po kojem ide velika el. energija nije ispravno tako nazvati, jer energija ne ide KROZ provodnik nego ide UZ provodnik. To jest, provodnik u ovom slučaju nije Omov provodnik, nego više neka vrsta “talasnog – voda”. Provodnik u tom sistemu koristi se samo kao usmjerivač, zato metal od koga je izrađen provodnik i debljina presjeka, nemaju nikavu ulogu. Osim toga provodnik se ne grije i gubitka energije gotovo nema.

Energija se prenosi pomoću veoma tankog provodnika. Njegov prečnik je svega 8 mikrona – što je desetak puta tanje od vlasi ljudske kose! Da bi provodnik bio uočIjiv, na svakih 0,5 m stavljeni su znaci za označavanje, bijele trake. Prenosi se el. energija snage 25 KW. To jest, energija koja se prenosi tim provodnikom može da napaja dvije – tri kuće ili prosječni market. Pri standardnom elektro prenosu za takav prenos bio bi potreban kabal poprečnog presjeka od 16 mm2.

Kod sistema sa dva provodnika sa povećanjem rastojanja jačina svijetla sijalica opada. U eksperimentu sa jednožičnim tokom sve sijalice su priključene na jedan provodnik i po cijelom toku od 30 m. one gore istom jačinom. Po želji umjesto sijalica, na provodnik se može priključiti, obični elektro motor. Električna energija jednim provodnikom dolazi na prijemni pretvarač transformiše se i dolazi na transformator gdje se pretvara u trofaznu struju od 380 V i onda radi elektro motor.

Potpunog teorijskog objašnjenja za rad jednožičnog sistema do sada nema, pitanja ostaju, a stručnjaci odgovora na njih nemaju. Ali ipak, mogućnost prenosa energije jednim provodnikom, dokazana je eksperimentalno.

Međutim, energetičari ne počinju masovno uvođenje novog sistema iz razloga, što još uvijek nije potpuno ispitana bezopasnost, ovog načina prenosa el. energije: Kako on utiče na okruženje? I najbitnije, da li šteti Ijudskom zdravlju?

Paralelno sa ispitivanjem bezopasnosti novog metoda transporta el. energije, naučnici rade na stvaranju još jedne tehnologije – prenosu el. energije bez provodnika, vazduhom. Prve eksperimente u toj oblasti takođe je sprovodio Tesla. No, da li će ti eksperimenti izaći iz okvira laboratorije i kada će se to desiti, to je veliko pitanje.

O Nikoli Tesli u emisiji “Postskriptum”

Nikola Tesla je jedan od najmisterioznijih Ijudi koji je živio na prelazu XIX i XX vijeka po mnogima genijalani naučnik. Tokom cijelog svog života on je izučavao elektricitet, poznat je po pronalasku generatora naizmjenične struje. Međutim, govori se da su njegova najvažnija dostignuća bila druga, koja su prekrivena tajnom.

Pripisuju mu vještački izazvan žemljotres u Njujorku, prenos el. energije bez provodnika i čak eksploziju tkz. tunguskog meteorita, koji je po toj verziji bio Teslin eksperiment…

(Izvor:bebamur.com

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com