Obilježen Dan sjećanja u Podgorici - Volim Podgoricu

Obilježen Dan sjećanja u Podgorici

Srebrenica je simbol zločina u jednom vremenu. Simbol zločina nad jednim narodom, kazao je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, na obilježavanju Dana sjećanja u Podgorici povodom 20-godišnjice genocida u Srebrenici.

U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore, u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Glavnim gradom, u podgoričkom Spomen parku Pobrežje, obilježen je Dan sjećanja povodom 20-godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi Anadolija.

U ime Skupštine Crne Gore, cvijeće na spomenik svim žrtvama ratova 1991-2001. godine položio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

„Dvije decenije je sjećanja. Sunovrat duše i mrak ljudskosti je bilo ono što je obilježilo devedesete godine prošlog vijeka. Ako ne uspijemo da sjećanje pretvorimo u odgovornost, da brane pretvorimo u naše obrazovanje i naše učenje istorije i književnosti, onda ćemo zavisno od vremena, svi biti narodi žrtve, ili narodi u čije se ime vrše zločini.  Crna Gora je uspjela da se odbrani u tom vremenu, ali i u Crnoj Gori je u tom vremenu bilo muke i ponora. Štrpci, Bukovica, Kaluđerski laz i Herceg Novi“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je Srebrenica simbol zločina u jednom vremenu.

„Simbol zločina nad jednim narodom. Budućnost koja nas čeka je budućnost različitosti, u vjeri, u naciji, u miješanju. Mi u Crnoj Gori možemo biti spremni kao niko drugi da stvorimo harmoniju, suživot, da učimo iz svake religije i istorije svakog naroda samo dobro. Mi smo mali brojčano, ali možemo biti veliki u suočavanju sa vremenom zla, i to je način da vidimo koliko smo snažni“, istakao je Krivokapić, koji se zahvalio Forumu Bošnjaka Crne Gore, na svojoj istrajnosti da sačuva Bošnjake u Crnoj Gori.

„Bez brojčano manjih u Crnoj Gori, ne može biti Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je u svom obraćanju da je obilježavanje dvije decenije od zločina u Srebrenici prilika da se pogleda u prošlost.

„Da se podsjetimo svih žrtava rata u periodu od 1991-2000. godine. Ali svakako težište svih nas treba da bude na pomirenju svih multikulturalnih grupa. Budućim generacijama, kao država, treba da usadimo lekciju prošlosti, kako se ona nebi ponovila. Neka je vječni mir svima kojima je život ugašen tokom ratnih dešavanja“, istakao je Numanović.

Obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici prisustvovala je delegacija ambasade Turske u Crnoj Gori, predstavnici političkih partija, predstavnici nevladinog sektora kao i građani Podgorice.

Forum mladih SDP Podgorica položio vijence

I predsjednik Foruma mladih SDP Podgorice Dragan Damjanović danas je položio vijenac povodom obilježavanja 20 godina od zločina u Srebrenici na spomen obilježju civilnim žrtvama u Parku „Pobrežje“.

Damjanović je sa članovima Odbora Glavnog grada SDP Crne Gore položio vijenac na spomen obilježju civilnim žrtvama u periodu od 1991. do 2001. u podgoričkom Parku „Pobrežje“.

„Ovo je trenutak kada se svi trebamo prisjetiti i zaćutati pred boli svih onih koji su žrtve mračnih dešavanja devedesetih na našim područjima. Odgovornost za učinjeno, istina i pravda su

temelji na kojima moraju počivati naše generacije, jer samo tako ćemo biti društvo mira, razumijevanja i solidarnosti. Mir svim žrtvama i da se nikada više ništa slično ne ponovi“, istakao je Damjanović ovom prilikom.

Delegaciju FOM SDP Podgorice su činili potpredsjednici i članovi Odbora glavnog grada mladih SDP.

(Cdm)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com