MILENIJUM slavi deseti rođendan - Volim Podgoricu

MILENIJUM slavi deseti rođendan

Trinaestog jula, pete godine trećega milenijuma, na dan ustanka crnogorskog naroda otvoren je most Milenijum, koji svojom grandioznošću, bjelinom i imenom simbolizuje moderan glavni grad i državu Crnu Goru.

Prođe 10 ljeta, a Milenijum svojim 57 metara visokim stamenim stubovima, kao jedan od novih simbola dominira panoramom glavnoga grada. Ovaj bijeli i gladak svod modernog visećeg mosta spaja kamene obale Morače, koje su 140 metara udaljene jedna od druge. Njegova ljepota naročito dolazi do izražaja noću, kada je obasjan svjetlošću neonskih lampi. A danju tu zastanu brojni Podgoričani da se slikaju, ili samo da pogledaju u zelenu rijeku ispod. Pored toga što simbolizuje modernu budućnost, postao je i jedna od glavnih turističkih atrakcija, piše Pobjeda.

Gradnja mosta, onoga kamenog na Drini o kojem je Andrić napisao roman, ovoga modernog na Morači ili bilo koga drugog odlika je velikih ljudi, jer oni spajaju, a ne razdvajaju. Zato najveći ljudi i kažu, “radimo mostove“.

Za ovaj naš, trebalo je oko godinu i po dana i šest miliona eura. Izgradila ga je slovenačka firma “Primorje“, po projektu dr Mladena Ulićevića, koji radi kao profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je 13. jula 2005. godine otvorio Milenijum, tada je rekao kako njegovo ime podsjeća da tada bliska budućnost daje šansu za obnovu državne nezavisnosti Crne Gore i poželio da ona traje milenijumima.

“Milenijum ne spaja samo dvije obale, već se uzdiže, ukazujući na stremljenje Crne Gore. Poziva nas da prevaziđemo razlike, shvatimo da se moramo povezivati i da smo najuspješniji kada smo zajedno. Zajedno u međunarodnoj porodici možemo biti najviše uvaženi ako samostalno predstavljamo svoju državu”, kazao je Vujanović 13. jula 2005. godine.

On je tada istakao kako je Podgorica dobila još jedan najvredniji, najljepši i najznačajniji most koji obavezuje na divljenje.

Tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša rekao je kako je vizija crnogorskog novog milenijuma da država Crna Gora pripadne svojim građanima, a da je ovaj most jedan od njegovih najboljih simbola.

Njegovim otvaranjem, kome su prisustvovali i predsjednik Vlade Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, kao i brojni građani Crne Gore, obilježen je te godine Dan državnosti Crne Gore.

Sugrađanin Ivan Pejović rekao je da je 13. jula 2005. godine naveče sa djevojkom prešao preko mosta, prvo autom, a onda i pješke.

“Neću to nikada zaboraviti. Toga ljeta sam položio vozački ispit i kupio “golfa trojku“. U tom autu sam zajedno sa djevojkom prvi put prešao preko Milenijuma“, prisjeća se Pejović.

On je opisao i osjećanje koje je novi most izazvao kod njega.

“Bilo je veličanstveno sa novom djevojkom u tek kupljenom automobilu preći preko tek otvorenog svjetlošću obasjanog bijelog mosta. Imao sam osjećaj da sam u nekom drugom gradu”, opisuje on.

Priča kako su te noći djevojka i on ostavili auto na parkingu u centru i vratili se da vide kakav je pogled sa ograde od mosta.

“Odšetali smo do sredine mosta, nalaktili se na ogradu i pogledali u tamnu Moraču i zamislili želje. Stajali smo tu nekih pet minuta, a onda otišli da se nađemo sa društvom u centru”, prisjeća se Pejović.

 

Foto: Boris Popović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com