REKORDNA POTROŠNJA STRUJE: Kad stignu julski računi, hvataćemo se za glavu! - Volim Podgoricu

REKORDNA POTROŠNJA STRUJE: Kad stignu julski računi, hvataćemo se za glavu!

Crnogorski potrošači, usljed enormnih vrućina, posljednjih dana rekordno troše struju. Dnevna potrošnja obara rekorde potrošnje u julu mjesecu u posljednjih deset godina. U prvih 20 dana jula, potrošnja električne energije veća je 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Elektroprivrede Crne Gore navode da je juče ostvarena rekordna julska potrošnja od skoro 9 miliona kilovat-sati i to je prvi put da se potrošnja u ljetnjim izjednačila sa potrošnjom u zimskim mjesecima.

Razlog rekordne potrošnje su visoke, tropske temperature prouzrokovane toplim talasom koji je zahvatio, ne samo Crnu Goru, već i čitav region. Prosječna temperatura u julu je, do sada, za oko 5 stepeni Celzijusa veća od prosječne temperature za isti period prošle godine, podsjećaju iz EPCG.

“Najviše energije troši se u Podgorici, oko 3 miliona kWh sati dnevno, što je na nivou dnevne potrošnje u zimskim mjesecima. Međutim, primorski region juče je generisao skoro polovinu ukupne potrošnje električne energije u Crnoj Gori i  ostvario rekordnu dnevnu potrošnju od skoro 4 miliona kWh, što je najveća dnevna potrošnja u julu od kada se zvanično vodi evidencija o potrošnji. Ova dnevna potrošnja na primorju se sada izjednačila sa maksimalnom potrošnjom koju Podgorica ostvaruje u zimskim mjesecima. Na osnovu meteoroloških najava, za očekivati je da će se ovaj trend potrošnje električne energije nastaviti do kraja mjeseca”, kažu iz EPCG.

Elektroprivreda je, kako navode, blagovremeno, kao i svake godine, preduzela sve aktivnosti kako bi distributivna mreža bila spremna za ljetnju sezonu, a značajne investicije u distributivnu mrežu u prethodnim godinama, prije svega izgradnja novih trafo stanica, doprinose da potrošači imaju kvalitetno snabdijevanje.

“Iako je povećana potrošnja struje u čitavom regionu dovela do iznenadnog i neplaniranog rasta cijena na tržištu, EPCG se trudi da, kvalitetnim upravljanjem rasploživim proizvodnim kapacitetima i adekvatnim uvozom nedostajućih količina energije, na optimalan način obezbijedi potrošačima stabilno, kvalitetno i redovno napajanje”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com