Banjalučanin (34) uhapšen zbog neplaćanja alimentacije! - Volim Podgoricu

Banjalučanin (34) uhapšen zbog neplaćanja alimentacije!

Osnovni sud u Banjaluci krenuo je da se obračunava sa roditeljima koji izbjegavaju plaćanje alimentacije za svoje dijete, a u petak je jedan otac završio sa lisicama na rukama.

Naime, po nalogu suda banjalučka policija uhapsila je D.T. (34) iz ovog grada, a zatim je predat pripadnicima Okružnog centra Sudske policije u ovom gradu. U ovom sudu u petak nisu mogli da kažu da li su i koliko ovakvi slučajevi česti, kao ni da li će s ovom praksom da nastave u narednom periodu. Ipak, kako su nam u petak rekli u Udruženju samohranih roditelja “Ponos” iz Banjaluke, koji su vijest primili sa zadovoljstvom, riječ je o prvom ovakvom slučaju u posljednjih nekoliko godina koji bi u narednom periodu trebalo da postane reper za one koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu.

Prema riječima Radmile Mirnić, predsjednika ovog udruženja, roditelji koji su bili u obavezi plaćanja su na razne načine izbjegavali obavezu i zloupotrebljavali zakon.

“Glavni izgovor koji daju je da ne žele da daju novac drugom roditelju da ga troši. S druge strane, pojedini očevi namjerno prijavljuju minimalna primanja kako ne bi plaćali alimentaciju”, kaže ona.

Prema njenim riječima, alimentacija je zakonsko pravo djeteta na izdržavanje od drugog roditelja koji s njim ne živi i njegova obaveza je da je plaća. Ona je podsjetila da je ombudsman za djecu jasno naglasio kako je neplaćanje alimentacije ekonomski vid zlostavljanja djece i da spada pod krivičnu odgovornost.

“Oko 80 do 90 odsto roditelja, među kojima ima i majki, ne plaća alimentaciju. Procedure u vezi sa naplatom su jako spore i neažurne. Najbolje bi bilo kada bi se ovo rješavalo prinudnom naplatom i tamo gdje postoje mogućnosti i način administrativnom zabranom i nalogom o pljenidbi. Zakonski je to moguće i on je lijepo propisan, ali se sudovi uglavnom drže porodičnog zakona koji nije jedini”, kazala je Mirnićeva.

(Best)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com