MUGOŠA: Radulović zloupotrijebio funkciju u lične svrhe - Volim Podgoricu

MUGOŠA: Radulović zloupotrijebio funkciju u lične svrhe

Potpredsjednik Skupštine Branko Radulović je, iznošenjem optužbi na račun advokatske kancelarije “Jovović, Mugoša, Vuković”, saopštio niz neistina i netačnih podataka i napravio klasičnu zloupotrebu državnih resursa u lične svrhe, ocijenio je advokat Vanja Mugoša.

Mugoša je rekao da je Radulović, ove sedmice tokom skupštinskog zasjedanja i na konferenciji za štampu, iznio niz uvreda i neistina na račun te advokatske kancelarije.

»Radulović je stranka u jednom od ovih postupaka i da bi branio nešto što je po zakonu neodbranjivo, jer se radi o pravnosnažnim sudskim odluka, on je prvo zloupotrijebio u plenumu mjesto predsjedavajućeg Skupštine i iznio uvrede na račun naše advokatske kancelarije i advokature uopšte. Na konferenciji za novinare je proširio dio svojih uvreda i neistina, pored advokata i na notare, javne izvršitelje, sudije i sudske vještake«, kazao je Mugoša na konferenciji za novinare.

Radulović, prema riječima Mugoše, zloupotrebljava svoj položaj kako bi izbjegao ličnu obavezu, odnosno da plati nešto po pravnosnažnoj odluci, i to gura kao da su problemi sa građanima i advokatima.

»Radulović je iznio niz neistina kako on to zna da uradi. Ono što je u matematici jedan, za njega je 400 ili 400 hiljada, tako da to ne čudi«, poručio je Mugoša.

»Iznio je da su naplaćene stotine hiljada eura i da je za četiri sata rada uzeto 100 hiljada. Bila su četiri predmeta, dakle to su 273 pojedinačne tužbe. Sve je trajalo oko dvije godine, otprilike 26 advokatskih radnji je bilo. Prosjek troškova po jednom tužiocu je 340 eura, ili radnja po tužiocu iznosi oko 15 eura. Otprilike nešto ispod 100 hiljada su troškovi postupka za 273 građana«, precizirao je Mugoša.

On je rekao da se konačna cifra još ne može znati, ali da je do sada od ukupne cifre naplaćeno nešto oko 20 hiljada eura.

»Teško se mogu pronaći dužnici, jer odbijaju prijem pošte«, objasnio je Mugoša.

On je Raduloviću poručio da će oni koji rade izvršenja naplatiti sva dugovanja, bez obzira na ucjene i pritiske.

»Pravi se ambijent u kojem jedan čovjek ili poslanik ili više poslanika mogu da zloupotrebljavaju svoju funkciju u lične svrhe i prave ambijent u kojem dužnici ne treba da plaćaju svoje dugove. Zamislite da neko ko je potpredsjednik Skupštine, najvišeg zakonodavnog tijela, kaže da neće poštovati zakon i neće poštovati pravosnažne presude«, kazao je Mugoša.

On je dodao da ga to više zabrinajva, nego neistine koje je Radulović iznio.

Upitan da li će advokatska kancelarija protiv Radulovića podnijeti tužbu zbog kleveta i neistina, Mugoša je rekao da hoće.

»Mi sa onim ko ne govori istinu nećemo polemisati. To ćemo raditi kroz institucije sistema«, dodao je Mugoša.

On je saopštio da advokati građana nijesu podnijeli nijednu žalbu, zato jer su, kako smatra Mugoša, znali da je to u skladu sa zakonom i tarifama.

On je rekao da je lideru PzP-a, Nebojši Medojeviću, koji je prije četiri godine pozvao građane da mu se pridruže u pokretanju tužbe protiv EPCG po osnovu odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi odredbe Pravilnika o tarifama, kojim je bilo propisano da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži, blokiran račun prije pet ili šest dana.

“Postupak izvršenja protiv Radulovića i Medojevića smo pokrenuli još u aprilu. Četiri mjeseca se nije mogao blokirati račun Medojevića, a siguran sam da se računi običnih građana blokiraju istog dana kada se rješenje donese«, rekao je Mugoša.

Komentarišući advokatske tarife, Mugoša je ocijenio da su one male.

»Obični građani koji su socijalno ugroženi imaju mogućnost da budu zastupani u postupcima besplatne pravne pomoći, ali moraju dokazati da ispunjavaju uslove za to. Ono što je Radulović zamijenio jeste da ja nijesam zastupao te građane i ja ne dajem besplatnu pravnu pomoć. Ja sam zastupao klijenta koji je pobijedio u postupku«, saopštio je Mugoša.

Kada su u pitanju tarife, kako je rekao, radnja po tužbi je 75 eura i to je najniža.

»Mislim da taj dio Radulović i ne može da razumije uz svu njegovu želju da bude, kao i neki drugi u Skupštini, doktor opšte prakse. Očigledno je da on pravo ne razumije«, zaključio je Mugoša.

da se odredi prema visini sudskih troškova izgubljenog spora građana po osnovu tužbe zbog obračunavanja gubitaka na prenosnoj i distributivnoj mreži na računima za struju.

On je kazao da je Pokret za promjene (PzP), čiji poslanički klub već tri mjeseca refundira troškove građanima koji su izgubili spor, doživio najstrašniju pljačku od pojedinih sudija, „lopovske“ advokatske kancelarije i javnih izvršitelja. Radulović je advokate advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković”, koji su bili branioci Elektroprivrede (EPCG), nazvao ekstra-lopovima, jer je Ustavom građanima garantovana pravna pomoć, koja je obavezna i može biti besplatna.

Mugoša je rekao da, kada se za nekoga kaže da su ekstra lopovi, to može da bude i kompliment na neki način.

»Kada god nekoga pohvalite da je ekstra znači da je najbolji u nečemu što radi«, saopštio je Mugoša.

On je objasnio da je 273 građana, postupajući po pozivu Pokreta za promjene, 2011. godine pokrenulo četiri psotupka pred Osnovnim sudom u Podgorici koji su trajali do 2013, a neki i do prošle godine.

»Svi su okončani na način što su ti građani povukli preko svojih punomoćnika tužbe, iz razloga što su sudovi već u drugim istovjetnim predmetima bili zauzeli stav da su takve tužbe neosnovane«, kazao je Mugoša.

Postupajući u skladu sa zakonom i važećim tarifama sudije koje su postupale u predmetima su dosudile troškove koji ti građani, kako je rekao, moraju da plate.

»Ono što je zanmljivo je da su sva punomoćja za zastupanje građana sačinjena na memorandumu Pokreta za promjene. Danas je jasno da je to bio projekat Pokreta za promjene, a ne tih građana«, poručio je Mugoša.

On je rekao da se advokatska kancelarija prošle godine obratila Pokretu za promjene tražeći od njih informacije da li je njihova obaveza da plaćaju obaveze po tim tužbama ili građana.

»Oni se nijesu oglasili nakon čega smo mi u svim predmetima obavijestili punomoćnike tih građana i ukazali im da ako ne plate ono što su u obavezi po zakonu da će imati nove troškove. Nakon toga smo čekali skoro godinu da pokrenemo izvršenje«, naveo je Mugoša.

On tvrdi da je Radulović iznio razne cifre koje su netačne.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com