Truba se vraća Guči: Sabor počinje bez turbo-folka i estradnih zvijezda - Volim Podgoricu

Truba se vraća Guči: Sabor počinje bez turbo-folka i estradnih zvijezda

Tradicionalni Sabor trubača u Guči počeće danas i trajaće do 9. avgusta, a organizatori na ovoj manifestaciji očekuju više od pola miliona gostiju.

Prema riječima domaćina ovogodišnje, 55. manifestacije, Slobodana Jolovića, posjetioci su počeli da pristižu sa svih strana.
– Iz inostranstva, za sada, došli su gosti iz Francuske, Rusije, Slovenije i Makedonije-  rekao je Jolović.

On je najavio da će najveću trubačku feštu na Balkanu podizanjem saborske zastave, uz himnu manifestacije “Sa Ovčara i Kablara” kod spomenika trubaču svečano otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Naglašeno je da će ove godine truba biti vraćena Guči, da neće biti turbo-folka i koncerata estradnih zvijezda. Nastupe će imati orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića.

– Takođe, koncerte će održati Goran Bregović, Sanja Ilić Balkanika, Ekrem Mamutović, Marko Marković i Elvis Ajdinović –  rekao je Jolović.

Guča je prijestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposjećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umjetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „”National Geographic”, među 10 najbitnijih događaja u svijetu.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mjesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.

(24 sata, foto: G.Srdanov)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com