Despot Lazić (8) je “dijete leptir” a njegova sudbina duboko je potresla cio region - Volim Podgoricu

Despot Lazić (8) je “dijete leptir” a njegova sudbina duboko je potresla cio region

Gost redakcije “Blica” danas je bio dječak čija je sudbina duboko potresla čitav region. Despot Lazić (8) iz Bajine Bašte, jedan je od 20 mališana u Srbiji koji boluje od neizlječive i rijetke genetske bolesti koju karakteriše jak bol pri svakom dodiru zbog preterane osetljivosti kože – on je dijete leptir.

Oboljele od ove bolesti može zaboljeti i najobičniji zagrljaj, ali mali heroj uputio se danas sa roditeljima i bratom u “Blic”.

– Mnogo mi se sviđa ovdje. Razmisliću da li da postanem novinar, ali više mi se sviđa da budem fudbaler – kaže mali Despot koji je pri ulasku u redakciju dobio gromoglasan aplauz.

Despota od rođenja prati bulozna epidermoliza, teška, rijetka i neizlječiva bolest kože u medicini poznata kao djeca leptiri. Čelo, obrazi, nos, uši, grudi, stomak, leđa, ruke, noge, tabani – svaki dio tijela prekriven je plikovima, modricama, otvorenim ranama. Koža mu zbog nedostatka proteina enzim 7 spada na sam dodir.

Koliko je teško boriti se sa ovim stanjem najbolje znaju njegovi roditelji i brat, koji su njegova najveća podrška.

– Teško je, ali ovako nam je od kako se rodio. Borimo se kako umijemo i znamo. Najpotrebniji su nam zavoji. Samo jedan list zavoja koji privija na rane košta 100 evra. Osam plaća država, a Despotu je potrebno barem 30 svakog mjeseca – priča majka Sofija, koja nije zaposlena jer svaki trenutak provodi pored svog mezimca.

Lazići žive na periferiji Bajine Bašte. Otac Aleksandar je auto-mehaničar bez stalnog posla. Zaradi za neku crkavicu, ali premalo je to, Despotu je za liječenje potrebno minimum 2.000 evra mjesečno. Jedan od problema je i memljiva soba koja loše utiče na narušeno zdravlje ovog hrabrog mališana.

“Blic fondacija” će, kako je rekao urednik humanitarne akcije “Srce za decu” Velimir Perović, pomoći ovoj porodici, tako što će renorvirati prostorije u kojima Despot živi i spava i obezbijediti veće količine zavoja.

Majka Sofija zaplakala je od sreće.

– Navikli smo sami da se borimo kako umijemo i znamo. Ovo nam puno znači – rekla je Sofija, koja se i dalje nada da će neko u svijetu pronaći lijek za njeno dijete.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com