OBRATITE PAŽNJU: Delfini, zvijezde padalice, djeteline, kovanice…donose sreću! - Volim Podgoricu

OBRATITE PAŽNJU: Delfini, zvijezde padalice, djeteline, kovanice…donose sreću!

U ne tako davna vremena, naši preci su vjerovali da neka dešavanja u prirodi predskazuju buduće događaje, da li dolaze bolji dani ili teška vremena.

Smatrali su da pojedini događaji, ponašanje životinja ili kretanje nebeskih tijela na određen način donose sreću ili nesreću.

Prema narodnim vjerovanjima dva “znaka” koja nagovještavaju sreću poklopila su se u Crnoj Gori, a to je prava kiša zvijezda padalica, koje će se noćas pojaviti na nebu, i delfini koji su se, iznenada pojavili u Bokokotorskom zalivu!

Za zvijezde padalice svi znamo da nam donose sreću i isupnjenje želja. Kada ih ugledate večeras, zamislite želju i – ššššššššš! Ne govorite nikome jer se neće ispuniti.

Za delfine možda niste znali – vjeruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kada ih ugledaju nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

Ako vam se čini da ste ovih dana, više nego inače, nailazili na još neke simbole sreće, očekujte divne vijesti.

 

Evo koji su:

Cvrčak na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće. U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma – u slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk. Smatra se lošom srećom ubiti cvrčka. Indijanci su vjerovali da nosi sreću, a imitiranje cvrčanja smatralo se uvredljivim.

Među ostalim insektima koji nose sreću su vilin konjic i skarabej. Vilin konjic nosi promjenu, a označava snagu, hrabrost i mir, dok skarabej predstavlja zaštitu od zla, ponovnog rođenja i preobražaja.

Žirevi, prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje. Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.


Bubamara se smatra nosiocem sreće i blagostanja. Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema, daruje strpljenje, a ako sleti na čoveka dok je bolestan, znak je skorog ozdravljenja. Bubamara koja sleti na ruku, a zatim odmah odleti znak je da će sledeće sedmice biti lepo vreme.

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Njemci imaju čak i uzrečicu “imati svinju” koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

Potkovica je opštepoznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom vijeku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Kovanice su takođe među popularnim nosiocima sreće. Ako nađemo novčić, cijeli dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas taj dan pratiti nesreća.

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid, jer predstavljaju porodični trougao. Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i sa mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

Djetelina sa četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću vjerovatno ima korijen u povezivanju djeteline sa Svetim Patrikom, zaštitnikom Irske. Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponijela djetelinu za sreću.

Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svijetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumijevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Takođe se vjeruje da sedmi sin sedmog sina ima iscjeliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razumije pravo značenje snova.

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći dio u ruci. Srećniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premjestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate.

Dimnjičari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odjevena u prljavu i istrošenu odjeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjičar.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com