SVAKA ČAST: U španiji se hrana više ne baca! - Volim Podgoricu

SVAKA ČAST: U španiji se hrana više ne baca!

Stanovnici španskog grada Galdakao “instalirali” su javni frižider koji čuva ostatke hrane koje biste vi bacili, a neko drugi bi ih sa slašću pojeo.

Ideja za ovo pripala je Alvaru Saizu, koji je čitao o projektu banki hrane u Njemačkoj i to je želeo da dovede u svoj rodni grad. Projekat u Španiji je podržao i gradonačelnik Galdakaa koji je odobrio 5.500 dolara za sve što je potrebno – poput struje, osiguranja zdravstvenih ispravnosti i drugo…

Frižider nije slobodan za sve. Meso i riba nisu dozvoljeni u ovom hladnom raju za gladne, kao ni proizvodi domaće radinosti. Sve što stoji u frižideru mora da ima svoju etiketu, a volonteri redovno provjeravaju rok trajanja na ambalažama u njemu. Saiz je istakao da je do sada spaseno od 200 do 300 kilograma hrane koja bi završila u smeću, ali i da taj broj raste svakoga dana. Ideja o ovome počela je da se širi cijelom Španijom, pa još neki gradovi planiraju da uvedu ovakav fridžider.

Zemlje svijeta i Evrope se na sve načine bore protiv bacanja hrane u cilju podizanja svijesti o tome koliko ima onih koji su na ivici gladi. Prema podacima Ujedinjenih Nacija, oko 1,3 biliona tona hrane se baci svake godine – to je trećina hrane koju proizvodimo godišnje.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com