Sedam tipova vozača – koji ste vi? - Volim Podgoricu

Sedam tipova vozača – koji ste vi?

Vozači u saobraćaju mogu da se podijele u nekoliko grupa na osnovu ponašanja. Neki vozači ne mogu da podnesu da je neko ispred njih, drugi se takvima pomjeraju s puta, dok je nekima sve ravno.

Brojni su naučni radovi napisani o ponašanju vozača i njihovim reakcijama u vožnji. Psiholozi Londonske škole ekonomije i političkih nauka, uz pomoć proizvođača guma, kompanije Goodyear, objavili su nedavno istraživanje o sigurnosti u saobraćaju. Namjera je bila da se vozači identifikuju na temelju toga kako reagiruju u kontaktu s drugim vozačima.

Nakon razgovora s velikim brojem evropskih vozača, istraživači su ih podijelili na sedam tipova.

1. Vozač – instruktor

Ovo je tip vozača koji ima neodoljivu želju da objasni drugim učesnicima u vožnji da su u nečemu pogriješili. Vozač – instruktor se neće zadovoljiti samo time da vam održi lekciju, već će očekivati i da mu za to date priznanje.

2. Nadvozač

Ime govori sve – on je svjestan da je superioran nad svim ostalim vozačima, koji su svi do jednog nesposobni. Ovaj tip najčešće viče i vrijeđa druge učesnike u saobraćaju dok on sam sjedi zaštićen u svom autu.

3. Ne podnosi nikoga ispred sebe

Svakodnevno susrećete barem jednog ovakvog. Jednostavno mora biti ispred svih ostalih i nervira ga ako ga neko pretekne. Ako samo pokušate da ga preteknete on će sigurno početi da ubrzava. Jako je opasan za sigurnost u saobraćaju.

4. Htio bi da vas kazni umjesto policajca

Ako vas ovaj uzme ‘na pik’, zažalićete. Učiniti će sve da vas ‘kazni’, i iskoristi prvu priliku da izađe iz auta i obračuna se s vama.

5. Smireni tip

Mnogi od nas se često bezuspješno pokušavaju svrstati u ovu grupu. To su svi oni koji misle da živciranje u saobraćaju i sukobljavanje s drugim vozačima neće donijeti ništa dobro. Smireni tip stoički prihvata sve što mu se događa u saobraćaju i pokušava da kontroliše emocije i da reaguje razumno.

6. Odbrambeni igrač

Ova kategorija vozača tijesno je povezana s prethodnom. Kada ih neko ugrozi u vožnji, oni se trude to ne dožive lično. Ovaj tip vozača pokušava da izbjegne eventualne opasne situacije koje bi mogli da stvore drugi učesnici u saobraćaju i izbjegava sukobe.

7. Bijeg od stvarnosti

Ovi vozači koriste razna pomoćna sredstva kako bi se u svom automobilu potpuno izolovali od drugih učesnika u saobraćaju. Takvi slušaju omiljenu muziku ili pričaju mobilnim telefonom i ni malo ne pridaju pažnje onome što se događa oko njih. Svojim ponašanjem i dekoncentracijom isto mogu pretstavljati opasnost u saobraćaju.

A, kojem tipu vi pripadate?

(Blic)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com