O čemu su pričali Amfilohije i opozicija: Knežević predložio stvaranje anti-NATO koalicije - Volim Podgoricu

O čemu su pričali Amfilohije i opozicija: Knežević predložio stvaranje anti-NATO koalicije

Predsjednik Demokratske narodne partije DNP i jedan od lidera Demokratskog fronta DF Milan Knežević predložio je na sastanku većeg dijela opozicije sa mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem, koji je održan 3. septembra, stvaranje anti-NATO koalicije u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije.

Formalni razlog sastanka Amfilohija sa opozicijom je bio razmjena mišljenja o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti kojem se snažno protivi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, Knežević je predložio da anti-NATO koaliciju sačinjavaju Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Demokratska Crna Gora i Demos, navodeći da bi taj savez stranaka trebao da bude formalizovan prije rasprave o Rezoluciji o NATO u Skupštini Crne Gore.

Van tog saveza ostao bi Pokret za promjene koji se programski zalaže za članstvo u NATO.

Tokom sastanka se, kako ističe izvor Pobjede, predstavnici SNP-a, Demokrata i Demosa Aleksandar Damjanović, Velizar Kaluđerović, Neven Gošović i Goran Danilović nijesu izjašnjavali o ponudi Kneževića, što je u DNP-u doživljeno kao neformalno odbijanje tog prijedloga. O prijedlogu se nije izjašnjavao ni mitropolit Amfilohije.

U kratkoj izjavi za Pobjedu predsjednik DNP Milan Knežević nije ni potvrdio ni demantovao informacije Pobjede, navodeći da ne može da komentariše detalje sa zatvorenog sastanka. Knežević je podsjetio na stav DNP-a o snažnom protivljenju članstva Crne Gore u NATO kao i programsko insistiranje na zaštiti Mitropolije crnogorsko-primorske. Lider DNP-a je, prema saznanjima našeg lista, na sastanku, obrazlažući svoj prijedlog, saopštio da je Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti direktno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske zbog njenih anti-NATO stavova koje je u posljednje vrijeme iznosio mitropolit Amfilohije.

Izvor Pobjede iz opozicije je otkrio i da lider Demosa Miodrag Lekić nije pozvan na sastanak zbog toga što se tokom dvije i po godine dok se nalazio na čelu Demokratskog fronta nije sastajao sa mitropolitom Amfilohijem.

„Lekić se sreo sa reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem, ali ne i sa mitropolitom Amfilohijem. To je jedan od razloga zbog čega nije bio pozvan na sastanak“, rekao je izvor Pobjede.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com