Početak kraja koalicije DPS-SDP? - Volim Podgoricu

Početak kraja koalicije DPS-SDP?

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Budve donijeće danas odluku o raskidu koalicije sa Socijaldemokratskom partijom, saznaju Dnevne novine.

Naime, prema informacijama Dnevnih novina, budvanski Izvršni odbor Demokratske partije socijalista DPS predložiće danas Opštinskom odboru raskid desetogodišnje koalicije sa Socijaldemokratskom partijom SDP.

Predsjednik budvanskog DPS i prvi čovjek opštine Srđa Popović još 10. avgusta inicirao je kod partijskih organa raskid koalicije.

Pored brojnih problema u funkcionisanju koalicije, “šlag na torti” je bilo odbijanje odbornika SDP, koji su se konsultovali sa centralom, da daju podršku Popoviću za izbor na mjesto predsjednika opštine u trenucima kada je imao protivkandidata i kada je vlast DPS-SDP u Budvi visila o koncu. Zato je Popovićeva inicijativa i obnovljena.

To je prva konkretna najava prekida saradnje nakon što se zaoštrio javni sukob koalicionih partnera i na državnom nivou i poruke iz DPS da će partija Ranka Krivokapića biti crnogorska politička prošlost.

Očigledno je da se “točak raskida” pokrenuo i da će Socijaldemokratska partija bez izbora izgubiti vlast u nekoliko crnogorskih opština, odnosno da će se formalizovati činjenica da oni već od Kongresa SDP nijesu u vlasti u tim opštinama.

Odbornici ove partije u Podgorici, Pljevljima, Žabljaku, Rožajama i Nikšiću, od kojih zavisi skupštinska većina, napustili su SDP i prešli u Socijaldemokrate Crne Gore Ivana Brajovića.

U Bijelom Polju SDP je u vlasti, ali se ne zna još koliko. Bez SD Ivana Brajovića DPS ne može imati većinu ni u Baru.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, i taj problem će uskoro biti riješen, a gubitnik će ponovo biti Krivokapićeva partija. Isto se dešava Bošnjačkoj stranci, koja je najjača u Rožajama, i tu je lokalni parlament bez jasne većine. Socijaldemokrate učestvuju u vlasti i u Andrijevici.

Poslanik SD Damir Šehović smatra da vlast u ovim opštinama funkcioniše bez problema.

“Mi smo u situaciji da se pripremamo za prvi kongres. Već smo u vlasti u mnogim opštinama i u njima lokalne samouprave funkcionišu bez problema. Naša partija svakodnevno raste i nije sve gotovo. Broj onih koji nas podržavaju je sve veći, pa i među odbornicima u lokalnim parlamentima”, rekao Šehović Dnevnim novinama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com