Podgoričanin na “krovu” Evrope! - Volim Podgoricu

Podgoričanin na “krovu” Evrope!

Odvažni Podgoričanin Filip Krgović uspio je da osvoji “krov Evrope”, bez ikakvog alpinističkog iskustva.

On se u nedjelju popeo na Elbrus, nakon četvoromjesečne avanture tokom koje je, kako tvrdi, biciklom prešao više od 5,5 hiljada kilometara.

Krgović je na Fejsbuku objavio da je na vrhu bio u osam sati ujutro i da se popeo zajedno sa grupom iskusnih poljskih alpinista, od koji su neki osvajali više puta i krov svijeta – Mont Everest i K2 – jedan od najopisnijih vrhova, takođe na Himalajima.

“Iako su dan prije padali kiša i snijeg, uz vjetar, u toku uspona vrijeme je bilo idealno i sa šest poljskih planinara popeo sam se na Elbrus – 5.642 metara nadmorske visine. Sa pripremama, aklimatizacionim usponima i čekanjem lijepog vremena, trebalo mi je ukupno 10 dana. Zbog dobrog vremena i priprema, uspon nije bio puno opasan, ali jeste naporan, najviše zbog velike visine – na vrhu je pritisak kiseonika 50 odsto manji u odnosu na nivo mora”, objavio je Krgović juče na stranici “na tri točka”.

Krgović, koji se bavi trijatlonom, napisao je da je “bilo prelijepo i posebno iskustvo 10 dana biti u planini, pod vječnim snijegom i ledom.

“I naporno, rizično i opasno, ali na kraju je sve lijepo prošlo i odlično se osjećam”.

On je vrh na Kavkazu, u Rusiji, pokušao da osvoji u utorak, ali je odustao 250 metara od cilja, zbog izuzetno jakog vjetra.

Filip Krgović, Elbrus

Krgović je ranije objavio da je, bez alpinističkog iskustva, krenuo u osvajanje Elbrusa, na kojem svake godinu ginu i iskusni alpinisti.

Nastavlja avanturu

Krgović namjerava da odmori nekoliko dana, a potom da nastavi avanturu:

“Danas je i tačno četiri mjeseca od kad sam krenuo iz Podgorice, 7. maja, i prešaao 5.500 kilometara. Još nekoliko dana ću odmoriti u Rusiji, a onda planiram nazad u Gruziju pa brdovitu Jermeniju”.

Krgović tvrdi da je do Kavkaza, u Rusiji, stigao pedalajući.

On je, prema podacima sa bloga,  bukvalno sa bicikla “uskočio” u alpinističku opremu.

Filip Krgović, Elbrus

“Bez dana odmora od vožnje bicikla, pa onda pet uzastopnih dana planinarenja, sa po 1.000 metara  visinske razlike, i od posljedica velike visine – glavobolja i slab san, a i finansijski, jer sam svu opremu morao da iznajmim”.

Krgović je lani bicklom prešao više hiljada kilometara, tokom puta do Njemačke i natrag.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com