Vučinić: Opljačkani radnici da dođu na proteste! - Volim Podgoricu

Vučinić: Opljačkani radnici da dođu na proteste!

Predsjednik Radničke partije i poslanik DF-a Janko Vučinić podržao je radnike KAP-a i rudnika Boksita i iznio vrlo tešku situaciju u ovim kolektivima, a takođe je uputio poziv svim obespravljenim i opljačkanim radnicima da se pridruže protestu DF-a zakazanim za 27. septembar.

“Odmah nakon uvođenja stečaja u KAP, DF je predlagao Zakon o zaštiti državnih interesa u metalurško metalskom lancu sa kojim se moglo sačuvati ono što je ostalo u ovoj strateškoj industrijskoj grani i donekle su se mogle ublažiti posledice pljačkaških privatizacija zbog kojih je i sama država Crna Gora došla na ivici bankrotstva od čega joj još uvijek prijeti opasnost zbog pokrenutih međunarodnih sudkih sporova bivših vlasnika. Suština predloženog zakona je bila da se za KAP pronađe renomirani investitor prepznatljiv i dokazan u proizvodnji i preradi aluminijuma, a ukoliko se ne pronađe takav investitor da država ponovo preuzme upravljanje KAP-om”, kazao je Vučinić.

On je istakao da se dogodilo ono što su pretpostavljali da će se desiti ukoliko se ne usvoji pomenuti zakon.

“Upravo ovih dana se sva naša predviđanja i obistinjuju i KAP zajedno sa rudnikom Boksiti iz Nikšića doživljavaju svoje najteže trenutke od svog postanka i nalaze se na izdisaju pred gašenje”, istakao je Vučinić.

Naglašava da su ovakvim razvojem događaja u ovim preduzećima najviše pogođeni zaposleni u KAP-u i u rudnicima Boksita.

“Iako sam nekoliko puta saopštenjima skretao pažnju javnosti sa čim se sve suočavaju radnici KAP-a i u kakvim uslovima rade pod stalnom prijetnjom otkazom bez mogućnosti korišćena bolovanja i godišnjeg odmora i zabranom sindikalnog organizovanja, stanje se nije promijenilo, nego se naprotiv pogoršalo tako da je u ovoj fabrici na snazi pravi teror koji prelazi u iživljavanje nad zaposlenima. Postavlja se pitanje da li je ova naša fabrika, nekadašnji uzor i ponos crnogorske privrede pretvoren u gulag u kojem su radnici zbog svoje ekonomske zavisnosti od radnog mjesta kao jedinog izvora životnog opstanka primorani da ćute i trpe i prodaju svoje zdravlje i život uz svakodnevno ponižavanje od strane sadašnjeg vlasnika, odnosno ljudi angažovanih da rukovode ovim preduzećem”, kazao je Vučinić.

Prem anjegovim riječima, zaposleni u KAP-u su danas bez ikakve zaštite, ucijenjeni i sa velikim strahom od gubitka posla.

“Trpe i ćute da bi im se sadašnji vlasnik smilovao i produžio im ugovor o radu koji im znači  životni opstanak. Mafijaški režim je okrenuo Crnu Goru naopačke i radnicima je preostalo samo da posmatraju kako se nakadašnja društvena imovina sada na beskrupulozan način pljačka i prevodi u privatno vlasništvo i što je najgore da od onih koji su ih opljačkali čekaju milostinju”, naglasio je Vučinić.

Poručuje da radnicima KAP-a, a ni radnicima rudnika Boksita, ni radnicima željezare Nikšić nije potrebna milostinja.

“Njima pripada ono što je njihovo i što im je oteto, a to su ove tri fabrike koje treba da vratimo i odbranimo, isto kao i Institut u Igalu i Jadransko brodogradilište u Bijeloj i niz drugih opljačkanih fabrika po Crnoj Gori. Kako ih drugo možemo odbraniti nego da smijenimo mafijaški režim Mila Đukanovića koji nas je sa svojim slugama i partijskim i mafijaškim vojnicima doveo do prosjačkog štapa i gurnuo u bijedu i duboko siromaštvo”, kazao je Vučinić.

Zato on poziva sve opljačkane radnike iz crnogorskih fabrika 27.septembra u Podgoricu na protest.

“Da oborimo kriminogeni i odnarođeni režim koji silom drži vlast u Crnoj Gori a onda ćemo vratiti ono što je naše. Radnici u Crnoj Gori ne smiju više čekati milostinju od mafije nego moraju biti slobodni i uvaženi ljudi, koji će imati svoje sigurno radno mjesto na kojem će zarađivati za život bez ponižavanja i ucjena, a sadašnjim kupcima, zakupcima i ostalim koji su došli na nezakonit način u posjed naših fabrika i preduzeća u vrijeme rasprodaje države od strane mafijaškog i diktatorskog režima Mila Đukanovića ćemo pokazati put kojim će morati da odu”, zaključuje Vučinić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com