Danas se slavi Sv. Pimen, svetac koji je zgriješio: Danas ne smijete učiniti jednu stvar! - Volim Podgoricu

Danas se slavi Sv. Pimen, svetac koji je zgriješio: Danas ne smijete učiniti jednu stvar!

Na današnji dan, kako vjeruje naš narod, ne bi smjeli nikoga osuđivati.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas se sjećaju Prepodobnog Pimena Velikog, čije ime potiče od grčke riječi pimin što znači pastir. Bio je ranohrišćanski isposnik i monah u Skitijskoj dolini u Egiptu, nedaleko od današnjeg Kaira.

Živio je od 340. do 450. godine po Hristu. Bio je veoma poštovan i među monasima i među isposnicima, ali i običnim ljudima. Zamonašio se oko 360. godine i u pustinji Skitis ostao do kraja svog zemnog života. Poznate su mnoge njegove izreke i mudrosti. Pravoslavna crkva ga slavi i praznuje 27. avgusta po Julijanskom i 9. septembra po Gregorijanskom kalendaru.

Crkva današnji dan obilježava u znak sjećanja upravo na ovog sveca koji je živio u Ruvi, u vrijeme cara Mavrikija. U mladosti je bio pastir čiji su psi jednog dana napali nepoznatog čovjeka koji se našao u blizini njegovih ovaca. Bijaše mlad pa se u tom trenutku nije najbolje snašao pa su psi potpuno rastrgli nesrećnog čovjeka.

Iako se iskreno pokajao, rečeno mu je da će i njega kao nesrećnog čovjeka pojesti zvijeri, što se godinama kasnije i dogodilo. Ali, zahvaljujući milosrđu Gospododnjoj ipak mu je oprošteno, pa je njegova duša zbog iskrenog pokajanja pridodata među prepodobne svece.

Narodna vjerovanja

Zbog svega što se Pimenu dogodilo, hrišćanski vjernici na današnji dan nikoga ne osuđuju i sjećanje na ovog sveca služi im kao opomena da grijeh može da počini svako, ali mu treba oprostiti ako se iskreno pokaje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com