Radno vrijeme bi trebalo da počinje u 10 sati - Volim Podgoricu

Radno vrijeme bi trebalo da počinje u 10 sati

Tjeranje zaposlenih da rade prije 10 sati jednako je mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboljeće se ili će se naći pod velikom količinom stresa.

Prije 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17 časova, a to predstavlja ‘ozbiljnu prijetnju’ produktivnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju, tvrdi profesor sa Univerziteta u Oxfordu.

Dr. Paul Kelley sa Oxforda tvrdi da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosječan desetogodišnjak neće moći pravilno da se fokusira na nastavu prije 8.30 sati dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebali da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Dr. Kelley vjeruje kako bi jednostavno pomjeranje školskih sati podiglo ocjene za 10 odsto. I sam je to isprobao. Dok je bio nadležan u jednoj srednjoj školi, promijenio je početak nastave 8.30 na 10 sati i najbolje ocjene podigle su se za 19 odsto.

Isto tako, kompanije koje tjeraju zaposlene da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

“Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebalo da počnu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo tijelu. Nikada nećemo moći da promijenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tijela uvijek prilagođavati suncu”, zaključio je Kelley.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com