SJUTRA JE SVETI JOVAN: Evo šta je strogo propisano za veliki hrišćanski praznik! - Volim Podgoricu

SJUTRA JE SVETI JOVAN: Evo šta je strogo propisano za veliki hrišćanski praznik!

Praznovanje 11. septembra je ustanovljeno zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

Srpska pravoslavna crkva i njen narod 11. septembra praznuju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Ovo je veliki praznik kod pravoslavnog naroda i post je obavezan.

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vrijeme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vrijeme propovijedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je otjerao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za naložnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan Krstitelj se ubrzo našao u tamnici. Za vrijeme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod tako i naredi, te Jovana posjekoše u tamnici i doniješe glavu njegovu na tanjiru. Učenici Jovanovi noću uzeše tijelo svog učitelja i sahraniše, a Irodijada izbode iglom jezik Jovanov, pa glavu zakopa na neko nečisto mjesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

 Jedna od najvećih hrišćanskih svetinja

Jedna od najvećih hrišćanskih svetinja, Ruka Svetog Jovana Krstitelja čuva se u Cetinjskom manastiru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com