LOGORAŠI: Na Mamuli treba da bude memorijalni centar - Volim Podgoricu

LOGORAŠI: Na Mamuli treba da bude memorijalni centar

Na Mamuli su se i ovog 12. septembra susreli preživjeli logoraši, ali i brojni građani Boke Kotorske i susjednih opština i država. Susrete logoraša Mamule, njihovih potomaka, porodica i prijatelja, đaka i građana organizovalo je Udruženje boraca NOR-a Herceg-Novog.

Članovi Udruženja su položili vijenac na spomen obilježje, a predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović je zasadila maslinu mira. Na komemoraciji je govorio predsjednik Saveza boraca Herceg Novog Mihajlo Kilibarda, a predsjednica Aćimović je poručila da je “Mamula mjesto podsjećanja na stradale, ali i svetionik na ulazu u Boku odakle se šalje poruka mira”.

I delegacija Centra za građansko obrazovanje danas je posjetila ostrvo Lastavica i položila cvijeće kako bi odala pomen nastradalima i zatočenima u tom logoru tokom II svjetskog rata.
Podsjetivši da je logor na ostrvu Lastavica, poznatijem kao Mamula, rasformiran nakon kapitulacije Italije 14. septembra 1943, prije 72 godine, iz CGO-a navode:

“Država Crna Gora ima obavezu prema žrtvama i tekovinama antifašističke borbe, kao i da adekvatno zaštiti ovaj lokalitet i obilježi mjesto stradanja. U tom kontekstu, CGO predlaže osnivanje Memorijalnog centra Mamula kao istinskog obilježja i trajnog pomena žrtvama, ali podsjetnika svim budućim generacijama o zločinu koji se tu desio”, navodi se u saopštenju.

U logoru koji je osnovan 30. marta 1942. godine po naredbi italijanskog admirala Šestog armijskog korpusa Renco Dalmaza, zatvarani su antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i iz južne Dalmacije. Kroz logor Nummero 11, kako je bio zvaničan naziv, i onaj na Prevlaci prošlo je 2.332 ljudi od kojih je 50 umrlo od gladi, a oko 80 je osuđeno na smrt i pogubljeno. U logoru je bilo zatvoreno i 110 žena i djece, među njima i Ivo Marković koji je govorio o neljudskim uslovima u kojima su gladovali, bolovali i umirali zatvorenici.
Podsjećamo i da su Vlada CG i Oraskom potpisali ugovor o zakupu ostrva Lastavica i tvrđave Mamula na 49 godina. Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura. Poslanici crnogorske Skupštine nisu podržali Vladin Predlog, ali se nagovještava mogućnost da se on opet nađe pred poslanicima.

(Radio Jadran)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com