Preporodite kosu poslije ljetnjeg mučenja uz ovih pet savjeta - Volim Podgoricu

Preporodite kosu poslije ljetnjeg mučenja uz ovih pet savjeta

Sunce, slana voda i hlor iz bazena nalaze se na samom vrhu liste najvećih neprijatelja vaše kose. Zato mnoge djevojke jesen sačekaju sa isušenom kosom, ispranom bojom i ispucalim krajevima – ali šišanje nije uvijek jedino rješenje. Uz ovih pet savjeta kosa će ponovo da vam zasija.

1. Blaži šampon

Da li dovoljno dugo perete kosu?

Odaberite blaži šampon, Foto: profimedia.rs

Šampon može da bude vaš najbolji saveznik, ili najveći neprijatelj – zavisi kakav proizvod odaberte. Nakon ljetnjih mjeseci, kada je kosa već sama po sebi dovoljno izmučena, trebalo bi da zaboravite na jak šampon i da odaberete neki od onih koji ne sadrže sulfate. Takvi šamponi se manje pjene, pa nekim djevojkama deluje da ne peru kosu podjednako dobro, ali istina je da ćete na taj način sačuvati ono malo prirodnih ulja koja ispušta vaša koža glave. A ta ulja su dragocjena.

Jaki šamponi, koji u sebi sadrže neki tip detrdženta, dobri su za povremeno korišćenje i “dubinsko pranje”, ali ne za redovnu upotrebu kada je kosa već oštećena.

2. Pakovanje za rekonstrukciju

Proteinska pakovanja i proizvodi za rekonstrukciju ne mogu da se nađu u lokalnim drogerijama, ali se mogu naći u svim profesionalnim frizerskim radnjama. Poenta ovakvih pakovanja i maski jeste da bukvalno “poprave” vlas koja je oštećena i porozna, i upravo zato se ne koriste stalno, već samo kao SOS tretman. Jako je bitno da pročitate uputstvo i koristite proizvod u skladu s time.

Pakovanja se najčeće koriste nekoliko nedjelja, i to obavezno u kombinaciji sa drugim, hidratantnim maskama – a rezultati su toliko dobro da šišanje ponekad može u potpunosti da se izbjegne.

3. Zaboravite na fen i peglu

Kosa je tokom ljetnjih mjeseci već imala priliku da se “prži” na suncu i +40 stepeni, pa je sada pravo vrijeme da joj dozvolite da malo odmori i predahne od toplote. Ako ste navikli da se redovno fenirate i peglate kosu, ili je pak radije uvijate figarom, trebalo bi da bar na mjesec dana pustite kosu da se prirodno suši. Ovo će, u kombinaciji sa ostalim koracima, jako brzo pokazati rezultate.

Djevojke često imaju problema kada poslije dugo vremena po prvi put krenu da furaju prirodnu kosu, a jedno od najboljih rješenja je da osmislte neku frizuru sa podignutom kosom i da je tako nosite dok ne prođe period “apstinencije”. Međutim, i poslije toga bi trebalo upotrebu toplote da svedete na minimum, i to obavezno uz upotrebu preparata za zaštitu od toplote.

4. Njegovo veličanstvo – ulje

Vjerovatno najstariji i dokazano najbolji domaći recept za rješavanje suve kose podrazumijeva maslinovo ulje i žumance. Recept ne postoji – dovoljno je da pomešate kašiku ulja sa jednim žumancetom, a onda sve to nanesete na kosu i pustite da odstoji preko noći. Sutradan operite kosu. Ovo bi trebalo da ponavljate svake nedjelje.

Problem je u tome što žumance često ostavlja neprijatan miris na kosi, a dobra vijest je da i samo maslinovo ulje može da bude jako djelotvorno. Isto važi i za sve popularnije kokosovo ulje koje, zbog jako malih molekula, može da prodre u samu srž dlake. Djevojke sa tamnijom kosom mogu da probaju i orahovo ulje.

5. Razmislite o ishrani

Kosa raste od korjena – ne od krajeva – pa je zato izuzetno bitno da u organizam unosite pravilne namirnice. Na listi najdelotvornijih namirnica prvi je losos, koji sadrži magične zdrave masti, zatim zeleno lisnato povrće, bademi, orasi piletina, jaja, šargarepe, jabuke, banane, cijele žitarice i mlijeko. Izbjegavajte slatkiše i “prazne kalorije” i obavezno unosite dovoljno tečnosti – jer bez toga ništa u oraganizmu ne može da funkcioniše ispravno.

Šejk sa sjajnu kosu:

½ krastavca
5 velikih šargarepi
1 jabuka

Uputstva za pripremu:

Sve sastojke pomiješajte u blenderu i uživajte!

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com