KAKO DA ZAVOLITE SVOJE TIJELO: Da li će vam kukovi uništiti život, zavisi od vas! - Volim Podgoricu

KAKO DA ZAVOLITE SVOJE TIJELO: Da li će vam kukovi uništiti život, zavisi od vas!

Marija Šćepović, klinički psiholog

Tvoje tijelo:

„Možeš ga mrzjeti ili voljeti,

ali biće tvoje dok god postojiš na zemlji“.

Wayne W. Dyer

Svi smo već, na ovaj ili onaj način „bolesni“ od SELFIE manije. Nekima nam smeta, neki smo je već uveliko prihvatili, ali niko se ne pita da li i osim selfija postoje neke pojave i objave dobro zataškavane i skrivane koje su mnogo ozbiljnije, a zbog mogućeg neodobravanja ni ne izlaze u javnost.

Koliko je poznata istorija, kroz epohe i epohe gojaznost je bila simbol dobrog zdravlja, indikator jedne dobre ekonomske situacije, ali takođe i atribut ljepote. Još od Hipokrata se čak smatralo da gojazne osobe imaju manji rizik obolijevanja od različitih bolesti, čak i danas postoje društva u kojima se kult gojaznosti njeguje i smatra nečim izuzetno poželjnim. Ali, šta se to desilo sa „zapadnim“ društvima, gdje se gojaznost pretvara u ozbiljan problem?

Zanimljivo je da su osiguravajuće kuće bile među prvima koje su skrenule pažnju na vezu između povećane tjelesne mase i povećanja stope smrtnosti. A onda se, u poslednjih 50 godina promijenio kompletan ideal ljepote, gdje se obline zamjenjuju oštrijim oblicima tijela i izduženom figurom. Mršavost se pretvorila ne samo u znak ljepote, već i u znak uspjeha i efikasnosti, autokontrole i odgovornosti. Povećanje stope poremećaja ponašanja u ishrani ipak se povezuje sa estetskim idealom.

Sam naziv anoreksija u bukvalnom prevodu znači nedostatak apetita, stanje koje može da se javi i kada osoba pati od depresije, ali i nekih čisto fizioloških stanja kao što je npr.gripa. Ono što razlikuje ponašanje osobe koja zaista nema apetit i osobe sa anoreksijom jeste to što su ovakve osobe u stanju izgladnjelosti. One ne jedu, ali ne prestaju da razmišljaju o tome šta pojesti a ne ugojiti se- i tu nastaje patologija. Gubitak na težini, iako se najviše primjećuje, nije centralni problem poremećaja, već zloćudni krug iracionalnih uvjerenja u kojim osoba ostaje zaglavljena dugo vremena. „Moram biti mršav/a! Moram naučiti da kontrolišem svoju glad! Ne smijem ostati ovako debeo/la! Užasno je ako ne smršam!“ – uvjerenja su koja čine samo dio kognitivnih promjena kod ovih osoba. Pored ovih, prisutne su ponašajne, emocionalne i fizičke promjene. O anoreksiji se puno govorilo, i dalje se govori, ali centralni aspekt koji ne ide u prilog pokušajima borbe protiv ove okrutne bolesti, manje poznat javnosti,  jesu stvari koji istu promovišu.

Da li možete da zamislite internet stranicu čiji su jedini posjetioci osobe oboljele od poremećaja ishrane, a anoreksija je na prvom mjestu?! Možete, ali vjerovatno mislite da ove stranice predstavljaju neku vrstu grupa podrške ovim osobama, gdje se kroz dijeljenje iskustava i savjeta na neki način i obavlja i grupna psihoterapija i savjetovanje? IPAK NE! Ove stranice podstiču mlade ljude da budu što uspješnije u svom izgladnjivanju- one ustvari rade ZA poremećaje ishrane, prije svega anoreksiju.

Internet stranice, od milošte nazvane ProAna, ProAnaMia isl.u svom nazivu pod nadimkom Ana skrivaju svoje „puno ime“- anorexia. Naziv Mia odnosi se na još jedan široko poznat poremećaj ishrane – Bulimiju. Dobrodošlica na samom početku i lažni osjećaj prihvatanja na ovim sajtovima čine da se osobe koje već počinju da nailaze na odbacivanje od svoje sredine usled za okolinu „čudnog“ ponašanja, osjećaju prihvaćeno. Grupa istomišljenika formira jednu, slobodno se može reći, društvenu mrežu putem koje se podržavaju da istraju u svojim naporima da postanu, ostanu ali i da svakim danom budu sve mršaviji/e.

Na ovim stranicama se mogu pronaći najrazličitiji sadržaji, od toga šta jesti, tj. ne jesti, do načina da se apetit zadovolji, a da se hrana ne unese.  Jedan od savjeta koji se može pronaći na ovakvoj vrsti sajta jeste gutanje vodom natopljene vate. Takođe tu su i sprejevi sa ukusima koji stvaraju lažni osjećaj da je osoba upravo jela. Ovo je izuzetno štetno po moždane strukture čovjeka zadužene za regulisanje apetita. Dalju štetnost možete i sami pretpostaviti. Pobrojane su i vrste aktivnosti koje možete raditi da bi skrenuli pažnju sa uzimanja hrane kada osjetite glad, ali i pjesme koje svakodnevno možete slušati kako biste sebe motivisali na dalji gubitak tjelesne mase.

PRAVILA; PRAVILA; PRAVILA : Ako si zaista ANA, nećeš imati problema da ih se pridržavaš jer si JAKA! Pravila su sve što čini život!“ Ovo je prvi savjet na jednom od ProAnaMia internet stranica.

Uvlačenje u sve dublje krugove „pakla“ zvanog poremećaj ishrane na ovaj način, nešto je čemu je potrebno što prije stati na kraj. Svjesnost da ove stvari postoje među nama, trebalo bi da nam daju snagu i podstrek za podsticanje zdravih stilova života. Izaći iz poremećaja ove vrste izuzetno je teško, a većina mladih ljudi nikad u potpunosti i ne iskorijeni ovaj način razmišljanja. Rad na bezuslovnom prihvatanju sebe izuzetno je bitna stavka u ovoj borbi.

Mi smo vrijedni samom činjenicom da postojimo na svijetu, bez obzira na boju, vjeru, jezik, nacionalnost ali i TEŽINU! Naša vrijednost kao ljudskog bića ne može se jednostavno definisati, jer smo složeni. Ne postoji osoba koja je apsolutno dobra, niti apsolutno loša. Da li poznajete nekoga ko je apsolutno savršen i ko nikada u svom životu nije napravio nijednu pogrešnu stvar, makar greškom? Da li poznajete osobu koja je apsolutno loša od rođenja i koja nikada nije uradila ni jednu dobru stvar? I sada, da li to što imamo malo šire kukove, stomačić ili butine vrijedi da cijeli svoj život podredimo samo tome? Mislite o sebi…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com