Mugoša VOĐA MAFIJE u Podgorici - Volim Podgoricu

Mugoša VOĐA MAFIJE u Podgorici

Stav gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i njegove administracije da u Podgorici nema korupcije i da je nije bilo u prethodnom periodu  je, najblaže rečeno, tragikomičan, jer je korupcija sastavni dio njihovog rada, kazao je odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada i funkcioner Demokratske narodne partije Crne Gore, Zoran Lakušić.
fotografija_zoran_la

Prema njegovim riječima,  Izvještaj  Komisije za uvid u dokumentaciju o pojedinim aktima donesenim iz nadležnosti gradonačelnika i Skupštine Glavnog grada od 2007. do 2015.godine   predstavlja  “providnu manipulaciju  aktuelnih interesnih grupa ,koja prećutkuje korupciju ili bolje rečeno  lopovluk u Glavnom gradu”.

“To dovoljno govori da aktuelna vlast nema namjeru da se suoči sa  gorućim problemom  i zato možemo da kažemo da je ova garniture lokalne vlasti samo nastavak prethodne, bez obzira što su u predizbornom periodu zapaljivo zastupali suprotne stavove”, ocijenio je Lakušić.

Naime, kako kaže, sadašnji predsjednik Skupštine Glavnog grada i zamjenik predsjednika Komsije , Đorđe Suhih, javno je  izražavao  sumnju o  zloupotrebema u Glavnom gradu kao i njegova partija dok nije prigrabio funkciju predsjednika Skupštine

“Po dolasku na funkciju predsjednika Skupštine, Suhih je uradio sve suprotno onome što je govorio u prethodnom periodu i tako od uzbunjivača javnosti postao zaštitnik nezakonitih i koruptivnih poslova”, kazao je on.

Lakušić ističe da da je u Glavnom gradu  problem korupcije veoma izražen, a dokaz  za to je, kako navodi,  saznanje da je prethodnih nekoliko godina protiv nosilaca najznačajnijih funkcija u Podgorici podnijet značajan broj  krivičnih prijava  zbog osnovane sumnje da su izvrišili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Za primjer navodi slučaj “Carina” i kampa “Zlatica”.

On podsjeća i na sudbinu podgoričke Mljekare koja je, kako kaže,  sistemski uništena jer  se nalazila na atrkativnoj destinaciji za građenje poslovno-stambenog objekta brata premijera. Tako je uništena još jedna fabrika sa zaokruženim proizvodnim pogonom a  ugašeno je stotine radnih mjesta.

“Prodaje državnog zemljišta firmi “Carine”, urađena je  suprotno zakonu, diskrecionom odlukom bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše i bez odluke Skupštine Glavnog grada. Iz svega navedenog proističe osnovana sumnja da je bivši gradonačelnik glavnog grada Miomir Mugoša zloupotrijebio službeni položaj i donio nezakonite odluke koje su kompaniji „Carine” i njenom vlasniku Čedomiru Popoviću omogućile da steknu ogromnu finansijsku korist. A imajući u vidu obim koristi koju je vlasnik firme Carine izvukao iz ovog posla, i nezakonito postupanje bivšeg gradonačelnika jasno je da te činjenice upućuju na opravdanu sumnju da je po srijedi korupcija”, kazao je on.

Miomir Mugoša, dodaje Lakušić,  je  za 14 godina  obavljanja mandata gradonačelnika počinio ove ali i brojne druge nezakonitosti koji u sebi imaju elemente korupcije.

“Tako je podijelio  600 stanova  “zaslužnim” građanima Podgorice po samo njemu znanom kriterijumu. U međuvremenu je uništena imovina “Marka Radovića”,  “Duvanskog kombinata”, “Radoja Dakića”, i to sve u sumnjivim postupcima  da bi završila  u rukama velikih građevinskih kompanija”, objašnjava on.

Prema njegovoj ocjeni, ima i indicija o koruptivnim radnjama i kada  je i privatno-javno partnerstvo TC “Bazar”, gdje je Glavni grad za ulog od 8.107 kvadrata i oslobađanje naknade za komunalno opremanje tog objekta, dobio mrvice, odnosno, parking mjesta i dio pijace.

“Kompanija “Čelebić” je postala vlasnik ekskluzivnih poslovnih prostora koji se i te kako mogu prodavati i rentirati. Mimo znanja Skupštine sačinjavani su aneksi ugovora. Interesantne su tajanstvene dodjele stanova i kredita bez ikakve javne procedure ,koje  su dobijali I odbornici gradskog parlamenta.. Zato su podanički odbornici pretvorili parlament u servis jednoj ideologiji.Odlukom Glavnog grada kompaniju “Delta” prilikom izgradnje tržnog centra  Delta siti oslobođena je  komunalija za preko 2.000.000 eura”, ističe Lakušić.

No, kako kaže, svi ovi primjeri očigledno su bili nedovoljni da čelnici lokalne vlasti utvrde postojanje nezakonitosti i postojanje korupcije.

“Komisija za uvid u dokumentaciju o pojedinim aktima  je obična farska, koja je imala za cilj samo da maskira nezakonitosti i korupciju i da omogući pokajnicima u izjavama, prije svega Đorđu Suhihu I ostalim bivšim I sadašnjim SDPovcima da kažu da su ispunili svoja obećanja. Činjenica da Komisjia nije donijela zaključak u pogledu utvrđivanja nezakonitosti u radu bivše lokalne vlasti već da će materijale dostaviti tužilaštvu je montiranje cjelokupnog procesa”, kazao je on.

DNP se zalaže za to da se nezakonito bogaćenje javnih funkcionera normira kao krivično djelo, u skladu sa preporukom iz člana 20 Konvencije UN o borbi protiv korupcije, no, kako ocjenjuje Lakučić, od aktuelne vlasti ne postoji spremnost da se uvede ovakvo krivično djelo jer bi to značilo da se mora preispitati imovina svih javnih funkcionera, koja bi im bila oduzeta ukoliko ne bi bila u skladu sa zakonitim primanjima.

Upravo zbog toga, DNP smatra da zbog  nepostojanje političke volje u vladajućoj strukturi,  nema konkretnih i mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije.

“Kad profukcioniše pravna država siguran sam da će na optuženičkoj klupi sjesti Miomir Mugoša, koga sam za govorncom Skupstine Glavnog grada 2005.godine  označio da je vođa građevinske mafije u Podgorici”, istakao je Lakušić.

Odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada i funkcioner Demokratske narodne partije Crne Gore, Zoran Lakušić pozvao je vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića ,da pokrenu istražne radnje u cilju otkrivanja visoke korupcije u Glavnom gradu jer, kako naglašava,  “sasvim je sigurno da će  imati znatno više  posla u Podgorici nego u Budvi”.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com