Ovo je najomraženiji čovjek na svijetu, a porijeklom je sa Balkana - Volim Podgoricu

Ovo je najomraženiji čovjek na svijetu, a porijeklom je sa Balkana

Direktor farmaceutske kompanije “Tjuring farmasjutikals”, Martin Škreli, postao je najomraženija osoba na svijetu, zbog podzanja cijene lijeka koji koriste oboljeli od HIV-a za nevjerovatnih 5.500 odsto preko noći. Inače, prema pisanju hrvatskih medija, Škreli “vuče” porijeklo sa Balkana, odnosno iz Hrvatske i Albanije.

Dolazi iz plemena sa sjevera Albanije, ali hrvatski mediji spekulišu da ima i njihove krvi

Škreli i “Tjuring” postali su dio jedne od najvećih farmaceutskih kontroverzi kada je “Njujork tajms” izvijestio da je kompanija podigla cijenu lijeka “daraprima” koji se već 62 godine korsti za liječenje opasnih parazitskih infekcija sa 13.50 na 750 dolara po piluli. Farmaceutsku kompaniju inače proizvodnja jedne pilule košta jedan dolar, a lijek koriste i osobe oboljele od HIV virusa i to prvenstveno djeca.

Ovaj potez izazvao je bijes i ogorčenje ne samo među pacijanetima koji koriste lijek već i među medicinskim udruženjima, ali i svjetskom javnošću, od građana pa do političara poput Hilari Klinton koja je najavila da će zatražiti predlog ograničavanja podizanja cijena ljekova.

– Složili smo se da snizimo cijenu “daraprima” da bude pristupačniji, a i dalje u stanju da omogući kompaniji da napravi profit, vrlo mali profti, i mislimo da će ove promjene biti dobrodošle – rekao je Škreli sinoć u intervju za američku ABC TV mrežu.

A deluje tako pitomo…

Konačna cijena i dalje se utvrđuje, rekao je Škreli, ali će ona svakako biti manja od 750 dolara po piluli.

Škreli je dio plemena koje se nastanilo i u Sandžaku
Prema “Istorijskom rječniku Albanije” i drugoj stručnoj literaturi, Škreli je ime istorijskog plemena sa sjevera Albanije, tačnije oblasti Malesija ili Malsija koja se prostire i u Crnoj Gori (oko Skadarskog jezera). Sa širenjem Otomanskog carstva, dio plemena emigrirao je u mjesto Rugova, nakon čega su nastavili da se sele u Sandžak, današnju teritoriju Srbije i Crne Gore. Škreli pleme u 18. vijeku prima islam, dok su oni iz Sandžaka (poznati kao Škrijelj u Srbiji) vremenom islamizovani i danas se predstavljaju kao dio bošnjačke nacionalne zajednice. Postoji i dalje nekoliko porodica koje poštuju hrišćanstvo, od kojih su većina katolici iako ima i pravoslavaca. Selo i opština Škrel dobili su ime po plemenu. U Sandžaku postoji selo po imenu Škrijelj. Porodice koje nose ovo prezime emigrirale su u sve države u regionu, ali i u Tursku, Rusiju, zapadnu Evropu, SAD i Australiju.

Ranije u toku dana, Farmaceutska istraživanja i proizvođači u SAD (PhRMA), inače glavna lobistička grupa u farmaceutskoj industriji, nastojala je da se distancira od poteza “Tjuringa” i Škrelija.

Oni su na svom Tviter nalogu napisali kako “ne predstavljaju vrijednosti kompanija članica”.

Dalje su naveli i da “Tjuring” nije članica njihove grupe u kojoj se nalaze “Merck & Co.”, “Pfizer” i “Novartis”.

– Ne prihvatamo ponašanje “Tjuringa” i njihovog direktora – poručili su iz ove organizacije.

Ranije je u intevjuu za CNBC mrežu, Škreli izjavio kako je cijena pomenutog lijeka preniska i da kompanija planira da zaradi novac koji će uložiti u dalja istraživanja. I članice PhRMA grupe ranije su davale slične argumente kada su podizale cijene ljekova tvrdeći da moraju da pokriju svoje razvojno-istraživačke investicije.

Upitan da li će smanjiti cijenu lijeka zbog gnijeva cijelog svijeta, Škreli je tada kategorički rekao – NE!

Porijeklom iz Albanije i Hrvatske?

U međuvremenu, svjetski mediji pozabavili su se i porijeklom mladog direktora navodeći da su mu roditelji emigrirali u Sjedinjene Američke Države iz Albanije. Hrvatski mediji dodali su i da je Škreli zapravo sin emigranata iz Albanije i Hrvatske aludirajući da mu je jedno od roditelja hrvatskog porijekla iako ova informacija nije potvrđena.

Martina Škrelija kontroverze su pratile i ranije kada je kompanija “Retrophin” koju je pokrenuo 2011. godine takođe kupovala prava na proizvodnju postojećih ljekova kojima je kasnije podizala cijene.

… ali i vrlo bahato

“Daraprim” je inače prije nekoliko godina koštao svega jedan dolar po tableti da bi mu cijena 2010. godine porasla nakon što je prava otkupila komapnija “CorePharma”. Podizanje cijene donijelo je komapniji profit od 6,3 miliona dolara u 2011. godini, što je ogroman skok ako se zna da je samo godinu dana ranije ostvaren profit od prodaje pomenutog lijeka iznosio 667.000 dolara.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com