Nikolas Lindharst u Crnoj Gori povodom kampanje “Svako dijete treba porodicu“ - Volim Podgoricu

Nikolas Lindharst u Crnoj Gori povodom kampanje “Svako dijete treba porodicu“

Britanski glumac Nikolas Lindharst, poznat po svojoj ulozi Rodnija Troterau seriji “Mućke” stigao je danas u Crnu Goru gdje će promovisati hraniteljstvo u okviru kampanje “Svako dijete treba porodicu“.

Nikolas Lindharst

Ovo je drugi put da Lindhurst boravi u Crnoj Gori, a 2013. godine dolaskom u Crnu Goru i promocijom hraniteljstva na volonterskoj osnovi postao je prijatelj kampanje “Svako dijete treba porodicu”. Njegova ponovna posjeta organizuje se radi nastavka kampanje koju sprovode Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNICEF.

„Bio sam u prilici da razgovaram sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, djecom i hraniteljima i može se reći da je postignut vidan napredak od moje posljednje posjete tokom 2013. godine. Sada je više djece bez roditeljskog staranja smješteno u hraniteljske porodice i ta djeca dobijaju svu potrebnu ljubav i podršku“, istakao je Lindhurst na danu Otvorenih vrata Centra za socijalni rad u Podgorici.

Kako je kazao, djeca treba da odrastaju u porodici, jer su sreća, radost i osjećaj pripadnosti od suštinskog značaja za njihov normalan rast i razvoj, prenosi agencija Anadolija.

„Pored mog obećanja datog prošli put, da ću ponovo doći da vidim postignute rezultate i dodatno promovisati hraniteljstvo, postoji još jedna stvar koja me je vratila u Crnu Goru. To je nešto što sam osjetio kod hranitelja, predivnih ljudi koji su odlučili da svoja srca i vrata otvore za djecu koja nisu u mogućnosti da budu sa svojim bliskim roditeljima. U pitanju je velika briga, posvećenost, podrška i ljubav prema djeci o kojoj vode brigu“, istakao je Lindharst.

Prema riječima Bendžamin Perksa, šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, osnovno pravo svakog djeteta je da o njemu brine porodica, zbog toga što je za normalan razvoj djeteta neophodno da ima česte kontakte jedan na jedan sa roditeljima.

„Svjetska istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju. Nijedno dijete mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u institucije“, kazao je Perks.

Lindharst će takođe učestvovati na danima Otvorenih vrata centara za socijalni rad u Bijelom Polju i Beranama, čiji je cilj pružanje informacija i pozivanje građana da postanu hranitelji.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com