Ukinuta presuda Vrhovnog suda: Savić ipak mora da plati Fab lajvu? - Volim Podgoricu

Ukinuta presuda Vrhovnog suda: Savić ipak mora da plati Fab lajvu?

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je presudu Vrhovnog o poništavanju Ugovora o stipendiranju između fudbalskog reprezentativca Stefana Savića i kompanije Fab lajv u vlasništvu biznismena Jovana i Vida Popovića prenijele su Vijesti.

Vrhovni sud je ranije preinačio presude Osnovnog i Višeg suda i donio odluku o poništavanju Ugovora o stipendiranju.

Podgorički dnevnik navodi da predstavnica firme Fab lajv, Nela Anđušić očekuje da će vijeće Vrhovnog suda, u drugom sastavu, morati da preispita prethodnu odluku i da neće dozvoliti novu raspravu na osnovu dokaza koji su priloženi tek u reviziji, jer se uz reviziju ne mogu prilagati novi dokazi.

Anđušićeva je Vijestima rekla da je kompanija Fab lajv od početka sigurna u ispravnost svog zahtjeva “što je Ustavni sud i potvrdio, u borbi protiv nezakonitih i neustavnih odluka”.

Ona je dodala da je sporna presuda Vrhovnog suda donijeta “u rekordnom roku od 12 dana, nezapamćenom u crnogorskoj sudskoj praksi”.

Vrhovni sud usvojio je zahtjev za reviziju sudskog postupka, preinačio presude Višeg i Osnovnog suda u Podgorici protiv Savića i utvrdio da je ništav Ugovor o stipendiranju koji je potpisao sa podgoričkom kompanijom Fab lajv 19. maja 2008.

Taj sud se pozvao na stari pravilnik i bivšeg Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore i Savića oslobodio plaćanja obaveza j prema ugovoru koji godinama ima sa Fab lajvom.

Vijesti navode da su imale uvid u presudu Ustavnog suda kojom je usvojena žalba Fab lajva i utvrđeno da je Vrhovni sud prilikom odlučivanja imao niz nepravilnosti i propusta.

Anđušićeva je navela daje “u konkretnom slučaju, a kako se u obrazloženju odluke Ustavnog suda navodi, osporena presuda Vrhovnog suda, kojom su preinačene odluke nižestepenih sudova na štetu Fab lajva se zasniva isključivo na odredbama prečišćenog teksta Pravilnika o statusu igrača, koji ne sadrži zakonski pravni osnov za uređenje o statusu igrača”.

Pravilnik, za koji se ne vidi ni organ koji ga je donio, ni pečat ni potpis nadležnog organa se, kako je navela, „misteriozno pojavio u spisima predmeta po reviziji, poslužio je Vrhovnom sudu kao osnov za odlučivanje iako se nije provodio pred nižestepenim sudovima”.

Anđušićeva je objasnila da Fab lajvu nije data mogućnost ni da se tokom postupka izjasni na njega.

Ustavni sud je odluku Vrhovnog ocijenio kao nejasnu, nerazumljivu i neobrazloženu sa aspekta Evropskog suda za ljudska prava i njegove sudske prakse, na koju se u svojoj odluci poziva.

U članu pet Ugovora o stipendiranju navodi se da Fab lajvu, kao davaocu stipendije pripada 20 odsto prihoda koje stipendista ostvari prelascima iz jednog kluba u drugi i prihoda koje ostvari pružajući marketing usluge bilo kojoj firmi ili za bilo koji proizvod, za sve vrijeme aktivnog igranja fudbala.

Vrhovni sud je u spornoj presudi utvrdio, međutim, da je zaključak nižih sudova bio “neprihvatljiv i zasnovan na pogrešnoj primjeni materijalnog prava”.

Vijesti podsjećaju da Fab lajv više od četiri godine tereti Savića, jer im nije isplatio predviđeni procenat od prihoda ostvarenog prelaskom iz kluba BSK iz Borče u FK Partizan tokom 2010. godine.

Savić je minulih pet godina ostvario višemilionske transfere igrajući za Mančester siti, Fiorentinu i Atletiko Madrid.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com