FELINIJEVI FILMOVI u KIC-u od ponedjeljka - Volim Podgoricu

FELINIJEVI FILMOVI u KIC-u od ponedjeljka

Revija filmova posvećena poznatom italijanskom režiseru Federiku Feliniju (Federico Fellini)  biće organizovana u okviru filmskog programa Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ od 12. do 14.oktobra, u Sali DODEST, sa početkom u 20 časova. Ulaz je besplatan.

 Satirična drama „Amarkord“ (1973) otvoriće reviju u poneđeljak, 12.oktobra, gdje se Magali Noel (Magali Noël), Bruno Zanin i Pupela Mađo (Pupella Maggio) pojavljuju u glavnim ulogama, a naredna dva dana prikazaćemo: 13.oktobra – „Sladak život“ „La dolce vita“ (1960) i 14.oktobra„Ulica“ – „La strada“ (1954).

Debitantsko djelo filmskog velikana Federika Felinija (Federico Fellini) je film „Svjetlosti varijetea“ (1950) koji režira zajedno s Albertom Latuadom, a tada otprilike počinje i novo razdoblje u istoriji poslijeratne Italije. Tematika i problematika neorelizma koja je bila na socijali i na ekonomskim nedaćama postupno se premješta ka psihološkim sadržajima. Taj filmski trend, čiji je najistaknutiji predstavnik Federiko Felini nazvan je – neorealizam duše. Nije zato neobično što su motivi prvog Felinijevog samostalno režiranog filma „Beli štrajk“ (1952) bile baš iluzije, čovjekova zaokupljenost nečim ispraznim. U tom smislu još je određenije prvo njegovo remek djelo film „Dangube“ (1953) koji je nagrađen “Srebrnim lavom” na Festivalu u Veneciji. Gubitak smisla života biće tema mnogih njegovih filmova, a jedan od njih je film „Ulica“ (1954) za koji će dobiti prvi od četiri buduća Oskara za najbolji strani film. Odmah nakon tog, Felini režira još dva filma s marginalcima kao glavnim junacima „Probisvijet“ i „Noći Kabirije“ koji će mu donijeti Oskara. Nakon trogodišnje pauze počinje novi razvojni stepen njegovog stvaralaštva, pa u tom periodu nastaju „Sladak život“ (1959), „Saturikon“ (1969) i film “Osam i po“ s Marčelom Mastrojanijem koji je nagrađen Oskarom, a u nekim anketama filmskih kritičara proglašen je najuspješnijim filmom nakon 1960. godine. U tom periodu nastaju i filmovi: „Rim“, „Grad žena“, „Klovnovi“, “Kazanova”, „Plovi brod“, „Đulieta od duhova“ (film koji je posvetio svojoj supruzi) i „Amarkord“ iz 1973. godine. U „Amarkordu“ govori o svom djetinjstvu i za taj film dobija četvrtog Oskara za najbolji strani film. Pred sam kraj života osvaja i petog Oskara, za sveukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com