Evropska unija uvodi graničnu stražu - Volim Podgoricu

Evropska unija uvodi graničnu stražu

Vođe Evropske unije sinoć su u Briselu prihvatili sporazum sa Turskom da se, uz milijardu eura pomoći Ankari, zaustavi nekontrolisani priliv imigranata u Evropu, a postignut je i dogovor da se u idućim nedjeljama postavi granična straža i zaštite spoljne granice Unije.

Kako su izjavili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, šefovi država ili vlada EU su tokom prvog dana zasijedanja obećali da će za par nedjelja biti obezbijeđeno i obećanih a još od članica EU neuplaćeni dio od ukupno preko dve milijarde eura za pomoć Turskoj, Jordanu i Libanu da zbrinu izbjeglice koje su pristigle iz ratom zahvaćene Sirije.

Junker je podvukao da sporazum sa Ankarom o akcionom planu znači da će sirijske izbjeglice koje su već u Turskoj tamo biti i zadržane, dok oni koji prolaze kroz tu zemlju neće moći da i dalje neometano kreću u EU.

Tusk je istakao da postignuti dogovor vođa EU o “integrisanom upravljanju granicama” znači da će spoljne granice Unije biti snažno zaštićene i za to zadužena agencija EU Fronteks će biti kao prvi korak pojačan sa 100 pripadnika granične straže koji će obezbijediti takođe “vruće ulazne tačke” za popis migranata u Grčkoj i Italiji.

To je, po riječima Tuska, “veoma značajno dostignuće” prvog dana zasijedanja vođa EU.

Predsjednik Evropskog savjeta je dodao da su razmijenjena mišljenja i o ujednačavanju pravila za odobravanje azila i pojačavanju celokupne granične straže i naglasio da “ako mi ne postignemo humanitarna i djelotvorna rješenja, onda će drugi naći rješenja koja će biti nehumana i nacionalistička”.

Junker je objasnio da je sa Turskom dogovoreno da se ubrza liberalizacija viznog režima za turske građane, ali bez ikakvog ublažavanja uslova koje svaka zemlja mora ispuniti i da je to direktno povezano sa dogovorom sa Ankarom o zaustavljanju priliva izbjeglica u Evropu.

Vođe Evropske unije danas nastavljaju zasijedanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com