SMRT NIJE KRAJ? Naučnici zamrznuli mozak dvogodišnje djevojčice da bi je oživjeli - Volim Podgoricu

SMRT NIJE KRAJ? Naučnici zamrznuli mozak dvogodišnje djevojčice da bi je oživjeli

Dvogodišnja djevojčica iz Tajlanda najmlađa je osoba podvrgnuta kriogenizaciji. Njen mozak je sačuvan poslije smrti u nadi da će jednoga dana biti vraćena u život.

Soba u kojoj je djevojčica Materin Naovaratpong provela posljednje mjesece svog života je pusta i bijela, opremljena samo stalkom za infuziju i krevetom u kojem je ležala. Jedini tračak boje dolazi od malene zlatne statue Bude i nekoliko njenih omiljenih plišanih igračaka.

Materin, ili Ajnc kako ju je porodica zvala, oboljela je od rijetkog oblika tumora na mozgu neposredno nakon svog drugog rođendana. Umrla je 8 januara 2015. baš malo prije nego što će napuniti tri godine.

Međutim, njeni roditelji koji su oboje medicinski inženjeri, odlučili su da svojoj ćerkici možda daju još jednu šansu za život.

Tim iz Arizone čuva mozak

Porodica je izabrala “Alkor”, neprofitnu organizaciju iz Arizone koja je vodeća u pružanju usluga “produženja života”, da sačuvaju mozak njihove djevojčice “Alkor” je nadgledao proces smrzavanja u Tajlandu, a Ajnc je kasnije dopremljena u SAD gdje je njen mozak izdvojen i sačuvan na temperaturi od -196 stepeni Celzijusa. Ona je 134. pacijent te organizacije, ali daleko najmlađi.

– Kada se prvi put razboljela, pomislio sam kako bismo mogli da uradimo nešto za nju sa stanovišta nauke, onoliko koliko je čovečanstvo danas u mogućnosti, rekao je njen otac Saharton.

Ta ideja jeste da se malena Ajnc sačuva pomoću tehnologije poznate kao kriogenizacije. Tijelo, odnosno u njenom slučaju samo mozak, stavlja se u duboko zamrznuto stanje u momentu smrti i tako se drži do nekog trenutka u budućnosti kada medicina toliko uznapreduje da bude u stanju da je oživi i podari joj drugo tijelo.

– Kao naučnici smo 100 odsto sigurni da će to jednoga dana biti moguće, ali ne znamo kada. U prošlosti smo možda mislili kako će tako nešto biti izvodljivo za 400 ili 500 godina, ali sada vjerujemo da će biti moguće i za 30 godina, ali sigurno će se desiti, dodao je otac.

(Srbija danas)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com