“Trka” za Oskara: Favoriti filmovi Bojla, Spilberga, Injaritua - Volim Podgoricu

“Trka” za Oskara: Favoriti filmovi Bojla, Spilberga, Injaritua

Mogući favoriti za Oskara po mišljenju filmskog kritičara Nenada Polimca (jutarnjilist.hr) su ostvarenja Stivena Spilberga, Denija Bojla, Toma Mekartija, Dejvida O. Rasela… Kada je riječ o glumcima ozbiljni kandidati za priznanje Američke filmske akademije su Majkl Fasbender, Bri Larson, Kejt Blanšet…

Svjetska premijera novog filma Stivena Spilberga “Most špijuna” održana u Njujorku završila je ovacijama i potvrdila prognoze da je u pitanju veliki favorit za Oskara. Kao i u svom prethodnom ostvarenju “Linkoln”, najmoćniji holivudski reditelj je i ovdje je posegnuo za istorijom, ali nešto novijom, jer se priča odigrava u periodu Hladnog rata, između 1957. i 1962. godine. Glavni junak je advokat osiguranja Džejms Donovan (četvrta po redu saradnja Spielberga i Toma Henksa) koji je neočekivano imenovan za branioca uhapšenog sovjetskog špijuna Rudolfa Abela (Mark Rilans).

Festival u Njujorku završen je premijerom “Stiva Džobsa”, prvi put predstavljenog u Tellurideu, jednoj od lansirnih rampi za filmove s pretenzijama na Oskara.

Nakon ne tako uspjelog biografskog filma “Džobs” s Eštonom Kučerom, ovo je neuporedivo ozbiljniji rad, ali mu je produkcija bila poprilično dramatična. Scenario renomiranog Arona Sorkina prvo je trebalo da režira Dejvid Finčer, ali je nakon njegovog oklijevanja  uskočio  Deni Bojl.

Džobsa glumi Majkl Fasbender.  Strukturiran poput pozorišnog komada, izvrsno glumljen i režiran, “Stiv Džobs” se odlično kotira na kladionicama za Oskara.

Vrlo ozbiljan favorit je i film “U žarištu”  Toma Mekartija, bivšeg glumca koji sve češće režira, a najviše uspjeha imao je s prvijencem “Čuvar stanice”.

The New York Times kupio je Boston Globe, a novi urednik  zahtijeva žestoke reportaže i veći tiraž. Njegov novinarski tim (Majkl Kiton, Rejčel Mekadams, Mark Rufalo) baca se na slučaj kojim se već bavio, ali nije bilo rezultata, ali ovoga puta nalaze svedoke za pedofiliju u bostonskoj katoličkoj crkvi.

Oskaru se nada i Dejvid O. Rasel s biografskom dramom “Džoj”, snimljenom po vlastitom scenariju.  Glavne uloge tumače  Dženifer Lorens, Robert De Niro i Bredli Kuper.

S novim filmom stiže ovogodišnji dobitnik Oskara za “Birdmana” Alehandro G. Injaritu. “Osvetnik” je nova verzija poznatog vesterna “Čovjek u divljini” Ričarda Sarafijana iz 1971, a već nakon prvih internetskih video najava film je proglašen favoritom za nagradu. Radnja se odigrava dvadesetih godina XIX vijeka, Leonardo Dikaprio igra vodiča grupe trapera koga napadne medvjed i njegova ga družina ostavi u divljini misleći da je mrtav. On preživljava i zaklinje se na osvetu.

Među glumcima favorit je Majkl Fasbender, a među glumicama Kejt Blanšet i Bri Larson

Među glumcima favorit je Majkl Fasbender, koji dosad ima samo jednu nominaciju za Oskara, za sporednu ulogu u “12 godina ropstva”.  Glavni mu je konkurent ovogodišnji dobitnik te nagrade Edi Redmajn, u filmu “Djevojka iz Danske” Toma Hupera, gdje igra Danca koji je dvadesetih godina prošlog vijeka promijenio pol i postao prva transrodna osoba kojoj je to uspjelo.

Dikaprio takođe računa na Oskara za “Osvetnika”, dosad je četiri puta nominovan ali mu je nagrada uvijek izmakla, a kao mogući kandidati spominju se Džoni Dep za ulogu gangstera u filmu  “Crna misa” te Brajan Kranston  koji u filmu “Trumbo“ igra Daltona Trumboa, scenaristu s nekadašnje holivudske crne liste.

Kod glumica najviše izgleda ima Bri Larson za film “Soba”. Film je dobio nagradu publike na prestižnom Toronto film festivalu i po svoj bi prilici mogao dobiti i nominaciju za Oskara. Velike šanse za još jedan pozlaćeni kipić imaju Kejt Blanšet za ulogu u lezbijskoj drami “Kerol” po romanu Patriše Hajsmit i Dženifer Lorens za “Džoj”.

(vijesti.me)

1 komentar

  1. I discovered your blog post web site online and appearance many of your early posts. Keep within the good operate. I just additional encourage RSS feed to my MSN News Reader. Seeking toward reading a lot more from you finding out at a later time!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com