Drobnič: Dalji napredak pregovora će zavisiti od vladavine prava - Volim Podgoricu

Drobnič: Dalji napredak pregovora će zavisiti od vladavine prava

Crna Gora je napredovala na ispunjavaju kriterijuma za članstvo u EU,  kazao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič komentarišući ocjene iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za ovu godinu. Kako je rekao dalji napredak u pregovorima zavisiće od napretka na području vladavine prava.

Na pitanje koja su to ključna mjerila za napredak Drobnič je odgovorio da ih ima više.

“To je između ostalog, upostavljenje Agencije za borbu protiv antikoprucije do 1.januara 2016.godine, uspostavljanje boljih kapaciteta državne izborne komisije, tu je i nekoliko obaveza u vezi sa administrativnim kapacitetima Sudskog i Tužilackog savjeta. Imamo 84 privremena mjerila i to je obiman instrumentari sa konkretnim očekivanjima za ispunjenje, kako bi se napredak Crne Gore na polju vladavine prava ocijenio pozitivno i od toga će zavisi nastavak pregovora”, zaključio je on.

Drobnič je rekao da je Izvještaj obuhvatio i nedavni protest Demokratskog fronta koji je održan u Podgorici, a tim povodom EK očekuje da će se prekomjerna upotreba sile sa bilo koje istražiti do kraja.

Drobnič je ponovio i da se u Izvještaju ističe da se dijalog političkih partija treba odvijati unutar parlamenta. Na pitanje da li će se Brisel umiješati, on je ponovio da zvanični Brisel očekuje da se dijalog odvija isključivo u crnogorskom Parlamentu i između političkih subjekata.

“Jedan od dijaloga koji očekujemo je i promjena izbornog zakonodavstva i sve institucije će i dalje pratiti progres u tom dijelu”, rekao je Drobnič.

Kada je posrijedi reforma državne uprave ona je dobila ocjenu “umjereno pripremljena”.

“Kritična primjedba iznosi se na zapošljavanje kadrova i politizaciju”, istakao je on.

Šef Delegacije EU je naglasio da EK očekuje bolje upravljanje javnim finansijama, kao i da se interni standardi dovedu na nivo međunarodnih.

U Izvještaju o napretku pravosudni sistem je ocijenjen kao umjereno pripremljen.

“Doneseno je nekoliko zakona i sada treba da slijedi ispunjavanje u praksi”, rekao je Drobnič.

Na području borbe protiv korupcije Crna Gora je dobila ocjenu “određeni nivo pripremljenosti”.

“Postoji nedovoljan rezultat istraga, optužbi i pravosnažnih presuda”, rekao je Drobnič.

Drobnič je rekao i da se u Izvještaju EK navodi da je u borbi protiv organizovanog kriminala postignut određeni nivo pripremljenosti.

“Postoji potreba da se poboljša bilans istraga prije svega kada se radi o kriminalnim krugovima”, rekao je on.

U Izvještaju se govori i o navodnoj zloupotrebi resura u političke svrhe-aferi Snimak.

“Konstatovano je da nije bilo političke odgovornosti. To je konstatacija, i ja ne mogu da kažem kakve će to posljedice imati. To je kritička konstatacija”, pojasnio je Drobnič.

On je rekao da je pitanje za Crnu Goru da li je od početka pregovora mogla više uraditi.

“Nema tu nekih kriterijuma kojima bi se moglo reći da postoji očekivani tempo jer to ne postoji kao ocjena-da li postoji brzi ili sporti tempo”, objasnio je Drobnič.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com