Otkaz svakom desetom čovjeku zaposlenom u opštini - Volim Podgoricu

Otkaz svakom desetom čovjeku zaposlenom u opštini

U Zajednici opština očekuju da lokalne samouprave uskoro počnu da rješavaju viškove zaposlenih, jer po planu kojije Vlada usvojila prije dvije godine, do kraja 2016. broj treba da se smanji za deset odsto.

„Zato se hitno mora krenuti u taj posao“, upozorili su u Zajednici opština, piše Pobjeda.

U analizi koja obuhvata period od 2008. do danas, koju je nedavno objavio MUP, navodi se podatak da su opštine i lokalna preduzeća čiji su osnivači zapošljavale početkom ove godine čak 11.778 radnika, što je za 448 više nego u istom periodu prošle godine.

U analizi se navodi da najviše zaposlenih ima Podgorica 2.698, Nikšić 1.099, Budva 1.095, Pljevlja 833, Bar 822, Berane 609, a Andrijevica 103. Istovremeno, od 2008. do danas opština Ulcinj je zaposlila 175 radnika, a Berane 118.

Na opštinama je da svaka pojedinačno odrede optimalan broj radnika, ali je jasno da u lokalnim samoupravama, shodno evropskim standardima, kako podsjećaju u analizi, ne treba da radi više od 10.000 radnika, odnosno da je višak skoro 1.800 radnika.

I u Zajednici opština smatraju da se lokalne finansije moraju stabilizovati.

„Opštine moraju dati snažan doprinos stabilizaciji lokalnih javnih finansija kroz povećanje efikasnosti rada i racionalizaciju troškova poslovanja. Na lokalnom nivou je neophodno, između ostalog, sačiniti plan optimizacije broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, shodno obavezama iz Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora koji je usvojila Vlada Crne Gore jula 2013, a kojim se planira smanjenje broja zaposlenih 10 odsto do kraja 2016. godine“, kažu u ZO.

Višak zaposlenih jedan je od uzroka koji su doveli do teškog stanja u opštinskim finansijama.

U Ministarstvu finansija kažu da oni nijesu adresa za utvrđivanje viška zaposlenih u opštinama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com