Šegrt: Zbog infekcije beba u Bijelom Polju ljekare trebalo suspendovati odmah - Volim Podgoricu

Šegrt: Zbog infekcije beba u Bijelom Polju ljekare trebalo suspendovati odmah

Ljekare Opšte bolnice u Bijelom Polju trebalo je suspendovati odmah nakon infekcije beba sa Odjeljenja za neonatologiju, a sada nema osnova za takvu kaznu, poručio je danas ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Nakon jučerašnje najave roditelja djece koja su se u novembru 2014. godine inficirala u bjelopoljskoj bolnici, kada je jedna beba preminula, da će danas započeti štrajk glađu  ukoliko se ljekari protiv kojih se vodi sudski postupak ne suspenduju, jutros je sa njima u Bijelom Polju razgovarao Šegrt.

Ministar zdravlja je tom prilikom iskazao želju da se izađe u susret nezadovoljnim roditeljima i ponudi rješenje u skladu sa propisima. Istovremeno je podsjetio da se ne može jedna manjkavost u pravnoj procedure liječiti drugom manjkavošću.

“Osumnjičeni ljekari trebalo je da budu suspendovani nakon same infekcije kada je jedna beba preminula, međutim tada to nije učinjeno. Sada za to ne postoji osnov koji bi imao utemeljenje u zvaničnim propisima”, kazao je Šegrt.

On je podsjetio da je na mjesto ministra došao u martu, četiri mjeseca nakon događanja u bjelopoljskoj bolnici, te da je i tada ukazivao na učinjeni  propust najavljujući utvrđivanje eventulane krivice ljekara kroz sudski postupak, a nikako novim kršenjem propisa.

“Nažalost, roditelji nijesu prihvatili ponuđenu argumentaciju, najavljujući štrajk glađu”, istakao je ministar zdravlja.

On je dao mogućnost prisutnima na današnjoj konferenciji za medije da predlože eventualno rješenje situacije koje je u skladu sa postojećim propisima.

Prema riječima Šegrta, u proteklom periodu novo rukovodstvo bolnice i upravni odbor uradili su mnogo da se ispravi učinjena greška, “međutim nije nađeno drugo rješenje od onoga što je u toku, a to je utvrđivanje eventualne krivice pred sudskim organima”.

“Suspenzija ljekara u ovom trenutku predstavljala bi, zbog zastarjelosti slučaja, novo kršenje propisa, što niko u ministarstvu ne želi ni po koju cijenu da čini”, kazao je ministar.

On je podsjetio da su osumnjičeni ljekari nakon ranijeg štrajka roditelja bili skrajnuti sa svojih radnih mjesta, od strane rukovodstva bolnice, do početka sudskog postupka te da se sada čeka sudski epilog pred Višim sudom u Bijelom Polju.

“Ministarstvo zdravlja je, nažalost, propuštilo puno rokova  za kandidovanje izgradnju novog internog odjeljenja u Bijelom Polju kroz kapitalni budžet. U razgovoru sa premijerom dobijena je podrška za takvu inicijativu ali dok se ne donese konačna odluka ne želim ništa da prejudiciram”, kazao je ministar odgovarajući na pitanje kada će početi izgradnja novog internog odjeljenja.

Šegrt je dodao da je zadovoljan sadašnjim stanjem tog odjeljenja koje je u proteklih nekoliko mjeseci rekonstruisano i kako je istakao ne zaostaje za drugim odjeljenjima u bilo kojoj bolnici u Crnoj Gori.

“Tako da obezbjeđuje potpune uslove za liječenje pacijenata i rad zaposlenih”.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić ocijenio je da je interno odjeljenje rekonstruisano u skladu sa utvrđenim planovima i u roku.

“U to se danas uvjerio i ministar zdravlja sa kojim je dogovorena nabavka neophodne opreme i definisana su jasna pravila liječenja i ophođenja u bolničkim prostorijama kako bi se izbjegle nove situacije slične onoj iz novembra protekle godine”, precizirao je Žurić.

Direktorica Opšte bolnice Biserka Bulatović saopštila je da se u toj ustanovi striktno poštuju propisi, te da će se u skadu sa njima odvijati i definisani proces rada.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com