TERORISTIČKI NAPAD NA PETAK 13. NIJE SLUČAJAN? Na isti dan je papa jako razbjesnio muslimane! - Volim Podgoricu

TERORISTIČKI NAPAD NA PETAK 13. NIJE SLUČAJAN? Na isti dan je papa jako razbjesnio muslimane!

Prije tačno 920 godina i to baš 13. 11. 1095. godine na crkvenom saboru u Klermonu, u Francuskoj, papa Urban II pozvao je crkvene velikodostojnike i svjetovne vladare na vjerski rat protiv turskog plemena

Nakon serije terorističkih napada koji su se dogodili u Parizu, postavlja se pitanje da li je slučajnost to što se ovaj nezapamćeni masakr dogodio baš na petak 13.

Odgovor možemo potražiti u jednom istorijskom događaju iz 1095. godine.

Naime, prije tačno 920 godina i to baš 13. 11. 1095. godine na crkvenom saboru u Klermonu, u Francuskoj, papa Urban II pozvao je crkvene velikodostojnike i svjetovne vladare na vjerski rat protiv turskog plemena Seldžuka koje je zauzelo Svetu zemlju u Palestini. Time je počela epoha krstaških ratova.

Hrišćani su oduševljeno prihvatili poziv u rat. Papa je obećavao bogat plijen oslobodiocima Jerusalima kojeg su tada držali Turci Seldžuci. Krstaši su na svoja odijela zašivali krstove od crvene tkanine, pa otuda naziv krstaši i krstaški ratovi. Hrišćani su pošli u Prvi krstaški rat 1096.

Foto: AP/Tanjug

Pred okupljenim, papa, koji je bio porijeklom Francuz, održao je govor. Prenosimo dio iz govora:

“O narode francuski! Rode od Boga voljeni i izabrani!

Iz tamnice jerusalimske i iz Konstantinopolja poslat je tužan glas da je jedan prokleti narod, potpuno otuđen od Boga silovito napao zemlje tih hrišćana, i pobio mnoge stanovnike, pljačkajući i paleći. Oni su dio zarobljenika odveli u svoju zemlju, dok je jedan broj surovim mučenjem pobijen. Oni svojom nečistotom skrnave oltare, pa ih onda ruše. Sada su carevinu Grka raskomadali, i oteli tako veliku teritoriju da ju je nemoguće preći za dva mjeseca.

Foto: Tanjug/AP

Na kome onda počiva težak zadatak da se te nepravde osvete, i da se ta teritorija povrati, ako ne na vama – vama kojima je iznad svih ostalih Bog povjerio izuzetnu ratničku slavu, veliku hrabrost i snagu da uništite moć onih koji vam se odupru? Neka vas ohrabre podvizi vaših predaka – sjaj i veličina Karla Velikog i drugih vaših kraljeva.

Foto: Tanjug/AP

Neka vas podstakne Sveti grob našeg Gospoda i Spasitelja, koji sada drže nečisti narodi, kao i sveta mjesta koja su sada oskrnavljena… Neka vas nijedan vaš posed ne zadrži, niti briga za porodične poslove. Jer ova zemlja koju sada nastanjujete, zatvorena sa svih strana morem i planinskim vrhovima, suviše je uska za vaše veliko stanovništvo; ona jedva snabdijeva sa dovoljno hrane i one koji je obrađuju. Zbog toga vi ubijate i proždirete jedni druge, zato vodite ratove i zato mnogi od vas stradaju u unutrašnjim sukobima”.

Foto: Tanjug/AP

Podsjetimo, serija terorističkih napada dogodila se širom Pariza i u njima je ubijeno više od 150 ljudi, dok je oko 200 povrijeđenih.

Teške povrede zadobilo je njih oko 80. Islamska država je najavila da je ovo tek početak napada na Francusku.

Foto: Tanjug/AP

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com