U požarima u opštini Plav, uništeno stotine hektara šume - Volim Podgoricu

U požarima u opštini Plav, uništeno stotine hektara šume

Prošlonedjeljni po­ža­ri u atarima Velike, Gornje Ržanice, Brezojevica i još nekih sela plavske opštine uništili su, kao što je poznato, stotine hektara šume, a pored toga što Služba zaštite od požara nije brojna, niti je dovoljno opremljena, da se požar raširi, uticala je i kasna dojava, saopšteno je iz NVO Klub Velika.

“Svjesni teškoća i opasnosti kojima su stanovnici ovih sela izloženi prethodnih dana, kao i činjenice da se može ponoviti ogromna šteta od požara i to uz opasnost da zahvate kuće, NVO Klub Velika podsjeća nadležne u opštini Plav, da smo prije tri godine započeli projekat Zaštićenog prirodnog dobra – Parka prirode Čakor, kojim je predviđena izgradnja Vizitorskog centra na Čakoru, u čijem bi sastavu, pored gorskih i rendžerskih službi, bio Centar za pravovremenu dojavu požara. U sklopu tog Centra planirana je i obuka, za početak, najmanje 20 mještana za protivpožarnu zaštitu, koji bi bili pouzdani rezervni sastav Opštinske vatrogasne službe”, navodi se u saopštenju NVO Klub Velika.

Oni su dodali da su značaj ovog projekta cijenili Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost MUP-a Crne Gore, koji su, kako tvrde iz ove NVO, dali saglasnost za pokretanje procedure i izradu studije, a to su učinile i opštine Berane, Andrijevica i, vrlo rezervisano, Plav.

“Kao važan korak ka tom cilju, Klub i Ministarstvo održivog razvoja i turizma potpisali su Memoranduma o saradnji, kojim se definišu odnosi na planu formiranju Parka prirode Čakor i izgradnje Vizitorskog centra. Nažalost, u realizovanju projekta nije se mnogo odmaklo zbog nedovoljno odgovornog razumijevanja značaja Parka prirode i Vizitorskog centra za razvoj Velike i opštine od strane lokalne samouprave, a prvenstveno zbog opstrukcije Predsjednika opštine, koji je ignorisao naše molbe za sastanak i preciziranje daljih koraka u ostvarivanju ideje”, ističe se u saopštenju.

Po njihovim riječima, više puta su podsjećali opštinsku vlast, ukazivali na prednosti pomenutog projekta, ekološki održivog razvoja ne samo ovog i okolnih sela, nego i cijele opštine Plav, kao i opština Andrijevica i Berane i novoosnovane opštine Gusinje.

“Klubu Velika i ovom prilikom traži adekvatnu podršku u ostvarivanju projekta proglašenja Zaštićenog prirodnog dobra Čakor i izgradnje Vizitorskog centra, u kojem bi bio i Regionalni centar za pravovremenu dojavu požara. Očekujemo da iz dešavanja oko prošlonedjeljnih požara u više plavskih sela, pouku izvuče lokalna samouprava Plava, a nadležni državni organi otkriju uzroke požara i u skladu sa zakonom reaguju ka onima koji nijesu sproveli preventivne mjere zaštite”, zaključuje se u saopštenju NVO Klub Velika.

123 komentara

  1. Hi, I do think your site may be having internet browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, wonderful site!

  2. Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs a lot more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the advice!

  3. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service? Thank you.

  4. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit once again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  5. Everything is very open with a very clear explanation of the issues. It was truly informative. Your site is very helpful. Thanks for sharing.

  6. 796668 424996Great artical, I unfortunately had some problems printing this artcle out, The print formating looks a little screwed over, something you might want to look into. 312316

  7. Povratni ping: Homepage
  8. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am having difficulties with your RSS. I don’t know why I can't join it. Is there anyone else having similar RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  9. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Cheers.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com