POČINJE BOŽIĆNI POST: Evo šta to znači, šta bi trebalo i šta ne bi smjeli raditi! - Volim Podgoricu

POČINJE BOŽIĆNI POST: Evo šta to znači, šta bi trebalo i šta ne bi smjeli raditi!

Danas se post često pogrešno tumači, samo kao gladovanje, a mnogi, koji ga “praktikuju” rade to pogrešno, tako što ne jedu meso i mrs, ali, sa druge strane, u velikim količinama jedu tjestenine i ostalu posnu hranu.

Ako se pravilno shvati, post nikako ne znači samo “ne jesti meso i mrs”, i nikako ne treba zapostaviti njegovu duhovnu dimenziju.

Cilj posta je čišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja.

Božićni post se približava. Trajaće četrdeset dana ali nije strog kao Veliki post (Vaskršnji).

Božićni post počinje 28. novembra, u subotu, a završava 6. januara. U toku cijelog posta ne jedemo meso, bijeli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srijede i petka koji se poste „na vodi”.

Riba se jede svake subote i nedjelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak.

Poslednja nedjelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi”. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi”. Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vrijeme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, “čišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja”.

 

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com